GALERII ⟩ Buchenwaldi koonduslaager tähistas vabastamise 75. aastapäeva (5)

BNS
Copy

Kuna koroonaviirus on tühjendanud avalike ürituste kalendri, tühistas ka endine Saksamaa Buchenwaldi koonduslaager oma vabastamise 75. aastapäeva üritused ning tähistas seda laupäeval teisel moel.

Internetis avaldati saksa, inglise ja prantsuse keeles «Tüüringi deklaratsioon» (www.thueringer-erklaerung.de), milles hoiatatakse, et «inimõigusi, demokraatiat ja vabadust ei saa mingil juhul võtta iseenesest mõistetavana, senikaua kuni» paremäärmuslik radikalism ja autoritaarsus on tõusuteel.

Deklaratsioonile kirjutasid alla poliitikud ning kodanikuühenduste esindajad, sealhulgas Tüüringi liidumaa juht Bodo Ramelow ning Auschwitzis ja Buchenwaldis ellu jäänud Ivan Ivanji.

Tekst kirjeldab suure ohuna «populismi vormi, mida rõhutab rassistliku alatooniga üleoleku kompleks, rahvuslus ja Euroopa ühtsuse õõnestamine».

«Rassismi ja antisemitismi õhutatakse avalikult ning selle tulemusel on Saksamaal aset leidnud vägivaldsed kokkupõrked, mis oleks veel mõne aasta eest olnud mõeldamatud,» seisab deklaratsioonis. «Möödunud aegade hävitavaid mürke püütakse taas müüa kui ravimit ühiskonna hädadele.»

Buchenwaldi vabastamise tähistamise avalikud üritused tühistati kõik koroonaviiruse pandeemia tõttu, kuid memoriaali direktori Volkhard Knigge sõnul toimuvad need järgmisel aastal.

Saksamaa teised endisaegsed koonduslaagrite mälestuspaigad, teiste seas Ravensbrück, Sachsenhausen ja Bergen-Belsen, kavandavad sarnaseid veebiüleseid üritusi lähipäevil.

Saksamaa vastuluure hoiatusel on paremäärmuslik terrorism ja vägivald riigi «suurimaid ohte demokraatiale».

Veebruaris tappis paremäärmuslasest konspiratsiooniteoreetik üheksa inimest harvaesinevas massitulistamises, mis šokeeris Saksamaad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles