Rootsi peaminister: me ei olnud pandeemiaks valmis (5)

BNS
Copy
Stefan Löfven, Rootsi peaminister.
Stefan Löfven, Rootsi peaminister. Foto: Jessica Gow/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix Baltics

Rootsi ei olnud koroonaviiruse pandeemia saabumiseks valmis, ütles peaminister Stefan Löfven Rootsi ringhäälingus SVT laupäeval eetrisse läinud usutluses.

Rootslased ei saa peaministri sõnul end lõdvaks lasta, sest olukord on endiselt tõsine. Löfven rõhutas kaasmaalastele, et nüüd tuleb mõelda mitte nädalates, vaid kuudes. Koroonakriis ei möödu kiiresti, vaid jätkub veel mõnda aega. 

Valitsusjuht lausus SVTle, et Rootsi valmisolek kriisiks ei olnud piisav. 

«Seetõttu oleme heaks kiitnud riikliku turvalisusstrateegia, mis hõlmab kõike veevarustusest ja elektritootmisest kuni tervishoiuni. Oleme alustanud ses suunas tööd ja nii võime teha sellest kriisist vajalikke järeldusi.» 

Löfven rõhutas, et suurem osa rootslastest järgib ametiisikute nõuandeid ja hoiab teiste inimestega distantsi. Kuid osa mitte ja seetõttu peab valitsus rakendama karme meetmeid. Näiteks sellised restoranid, kus kliendid ei hoia üksteise suhtes distantsi, suletakse, märkis ta. 

Rootsis on laupäevase seisuga tuvastatud üle 10 100 nakkusjuhtumi. Viirusest tingitud haigusse on surnud 887 inimest, mis tähendab, et miljoni elaniku kohta tuleb surmajuhtumeid 88. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles