Saksa president: pandeemia pole sõda, vaid inimkonna eksam

Copy
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: Imago/ScanPix

Koroonaviiruse pandeemia vastane võitlus on inimkonna eksam, ütles laupäeval Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier, keeldudes selle võrdlemisest sõjaga.

COVID-19 tekitatud kriis «toob inimestes välja nii nende parima kui halvima», ütles Steinmeier harvas telepöördumises.

«Ei, see pandeemia ei ole sõda. Rahvad ei seisa teiste rahvaste vastu, sõdurid teiste sõdurite vastu. See on inimkonna eksam,» sõnas riigipea.

Märtsis võrdles Prantsuse president Emmanuel Macron viiruse vastast võitlust otsesõnu «sõjaga».

«Näidakem teistele inimestele parimat meis. Ja palun näidake seda kõikjal Euroopas,» ütles Steinmeier, lisades, et üks riik ei ole võimeline terve ja tugevana kriisist väljuma, kui kogu Euroopa ei tee sama.

«Meid, sakslasi, ei kutsuta mitte lihtsalt solidaarsust Euroopas üles näitama, me oleme kohustatud seda tegema,» ütles ta.

Sel aastal tähistab Euroopa 75 aasta möödumist Teise maailmasõja lõppemisest ning liitlaste võidust Natsi-Saksamaa üle.

Koroonaviirusesse on Saksamaal surnud üle 2700 inimese, mis mõne teise Euroopa suurriigiga võrreldes on võrdlemisi madal näitaja, seda vaatamata asjaolule, et Saksa võimud ei ole oma naabritega võrreldes kehtestanud samavõrd jäikasid reegleid oma elanikele.

Steinmeieri sõnul tuleks rahvusvahelise solidaarsuse egiidi all ühiselt pingutada COVID-19 vaktsiini loomise nimel.

Ta lisas, et igasugusele sellisele ravile peab ka «maailma vaesematel riikidel, kes on kõige haavatavamad, olema võrdne ligipääs».

Steinmeier tunnustas Saksa ühiskonna «nähtamatuid tugitalasid» nagu supermarketite kassapidajaid, bussi- ja veokijuhte, pagareid, põllumehi ja prügikoristajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles