USA lennukikandjal nakatus üle kümnendiku meeskonnast koroonaviirusega (1)

Copy
Lennukikandja USS Theodore Roosevelt.
Lennukikandja USS Theodore Roosevelt. Foto: Reuters/ScanPix

Enam kui 10 protsenti lennukikandja USS Theodore Roosevelt 4800 meeskonnaliikmest on nakatunud uue koroonaviirusega, teatas USA merevägi eile, mõni päev pärast ministri otsust amet maha panna. 

«Testiti 92 protsenti TR meeskonnast. Praeguse seisuga on neist 550 positiivsed ja 3673 negatiivsed,» lausus mereväe pressiesindaja. 

Tema sõnul on 3696 mereväelast toimetatud Guami saarel saadaolevatesse hotellidesse ja barakkidesse. Laev seisab saarel sadamas sestsaadik, kui selle kapten puhangust teatades põhjustas avaliku vastasseisu Pentagoniga, mis päädis teisipäeval mereväeministri Thomas Modly lahkumisega. 

Modly astus tagasi viis päeva pärast seda, kui oli vabastanud ametist Roosevelti kapteni Brett Crozieri, kes kirjutas meediasse lekkinud kirja, milles kirjeldas närust olukorda viirusest haaratud alusel ning väitis, et Pentagon ei pööra sellele piisavat tähelepanu. 

Sõjaväeringkondades lugupeetud ja meeskonna poolt armastatud Crozieri lahtilaskmist enne kohast uurimist peeti liiga jõuliseks ja ülemäära kiirustades rakendatud meetmeks. 

Laitmatu karjääriga Crozier oli kirjutanud märtsi lõpus oma ülemustele kirja, kurtes kontrollimatu COVID-19 puhangu üle Roosevelti meeskonnas ning ärgitades Pentagoni lubama tal mereväelased maale saata ja laev steriliseerida. 

«Viiruse levik kestab ja kogub hoogu,» kirjutas Crozier. «Me ei ole sõjas. Mereväelased ei pea surema.»

Kirja avaldas San Francisco Chronicle. Kaitseminister Mark Esper ja Modly väitsid, et leke oli tahtlik ja rikkus Pentagoni käsuahelat.

Modly põhjustas meelepaha esmaspäeval, kui lendas Washingtonist Guamile, kus laev sadamas seisis, et kaitsta oma tegevust meeskonna ees jõulise ja labase kõnega, milles süüdistas Crozieri reetmises. 

Mõni tund hiljem, olles tagasi Washingtonis, palus Modly vabandust, kuid president Donald Trump seadis avalikult kahtluse alla Crozieri kohtlemise ja lubas isiklikult sekkuda.

Mody lahkus omal soovil, ütles Esper. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles