Kanada Québeci politsei uurib 31 surmajuhtumit eakate hooldekodus

Copy
Kanada Québeci provintsi peaminister François Legault.
Kanada Québeci provintsi peaminister François Legault. Foto: The Canadian Press/PA Images / Scanpix

Kanada Québeci provintsi võimud uurivad olukorda eakate hooldekodus, kus alates 13. märtsist on surnud 31 inimest, teatas laupäeval Québeci peaminister François Legault, nimetades olukorda õõvastavaks.

«Ma pean lubamatuks viisi, kuidas me oma eakaid Québecis kohtleme,» lausus nähtavalt liigutatud Legault pressikonverentsil, öeldes, et kardab, et selles erahooldekodus näidati üles ränka hoolimatust. 

Montreali eeslinnas Dorvalis asuvas hooldekodus Herron oli 150 elanikku. 

Kolmekümne ühest surmajuhtumist on vähemalt viis tingitud koroonaviirusest, kuid ülejäänud 26 põhjus on seni teadmata, märkis Legault. 

Esimene hooldekodu asukas paigutati haiglasse 26. märtsil. Ta andis positiivse koroonaviiruse proovi ja suri. 

Kolm päeva hiljem külastasid hooldekodu tervishoiuametnikud. Nad leidsid «tõsiseid probleeme» ning märkisid, et hulk töötajaid oli keskusest lahkunud, lausus Legault, kelle sõnul saatsid võimud hooldekodusse inimesi selle asukate eest hoolt kandma. 

Legault' sõnul ei teinud rajatise juhtkond mingit koostööd ning alles reede õhtul õnnestus tervishoiuteenistustel pääseda ligi hooldekodu elanike toimikutele, kus nad avastasid, kui palju surmajuhtumeid oli seal aset leidnud. 

«Ma tahan öelda quebeclastele, et Herronis toimunu on õõvastav,» lausus ta. 

«Me hakkame kriisiga tegelema, ent kui see kontrolli alla saab, tahan ma üle vaadata kogu meie tegevuse eakate hooldekodudes. Me võlgneme oma vanadele väärika kohtlemise.» 

Laupäevase seisuga oli Québecis kinnitust leidnud 12 292 koroonaviirusega seotud nakkus- ja 289 surmajuhtumit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles