Põhja-Korea ärgitab rakendama rangemaid viirusevastasid meetmeid

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un võimupartei poliitbüroo kohtumisel, kus arutati võitlust koroonaviiruse pandeemia vastu.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un võimupartei poliitbüroo kohtumisel, kus arutati võitlust koroonaviiruse pandeemia vastu. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea kutsus riigi juhi Kim Jon-uni osalusel toimunud kohtumisel maailma üles rakendama rangemaid meetmeid kiiresti leviva uue koroonaviiruse vastu, teatas pühapäeval riigimeedia, mainimata, kas riigis endas on COVID-19 nakkusjuhtumeid tuvastatud. 

Niigi isoleeritud ja tuumarelva omav Põhja-Korea sulges oma piirid kohe, kui viirus naaberriigis Hiinas välja ilmus, ning kehtestas karmid piirangud. 

Pyongyangi ametiisikud ja riigimeedia on korduvalt kinnitanud, et Põhi on viirusest täiesti vaba, kuid pühapäevases teates seda ei tehtud. 

«Maailmas enam kui 1,7 miljonit inimest nakatanud koroonaviiruse pandeemiast on saanud suur katastroof, mis ähvardab kogu inimkonda piiridest ja mandritest hoolimata,» teatas Korea uudisteagentuur KCNA. 

«Selline keskkond võib .... seada meie võitlusele ja edusammudele mõningaid takistusi,» öeldi teates, lisades, et Põhja-Koreas valitseb «väga stabiilne epideemiavastasne olukord».

Valitseva Töölispartei keskkomitee poliitbüroo laupäevasel kohtumisel arutati poliitilisi ülesandeid seoses epideemiaga, vahendas KCNA. 

Poliitbüroo vastu võetud resolutsioonis kutsuti «rakendama veel põhjalikumaid riiklikke meetmeid meie rahva elu ja turvalisuse kaitsmiseks, et toime tulla üleilmse epideemiaga». 

Ajalehes Rodong Sinmun avaldatud fotodelt võis näha, et keegi ametiisikutest, teiste seas Kim, ümarlaua taga teineteise kõrval istudes kaitsemaski ei kandnud.

Ekspertide sõnul on Põhja-Korea viiruse suhtes oma nõrga tervishoiusüsteemi tõttu eriti haavatav. Ülejooksikud on võime süüdistanud puhangu varjamises. 

Osana viirusevastastest abinõudest on Põhja-Korea paigutanud tuhandeid oma inimesi ja sadu välismaalasi – teiste seas diplomaate – isolatsiooni ja käivitanud ulatusliku desinfitseerimise. 

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmeil 2. aprilli seisuga riigis viiruse suhtes testitud 11 välismaalast ja 698 kohalikku. 24 800 inimest on karantiinist vabastatud. 

Praegu on kokku 193 riigis registreeritud üle 1,7 miljoni nakkus- ja 108 000 surmajuhtumi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles