Paavst pöördus ülestõusmismissal usklike poole tühjast kirikust

Copy
Paavst Franciscus tühjas kirikus ülestõusmismissat pidamas.
Paavst Franciscus tühjas kirikus ülestõusmismissat pidamas. Foto: AFP / Scanpix

Paavst Franciscus murdis sajanditepikkuse traditsiooni ja pidas ülestõusmismissa otseülekandena kaamera ees, et võimaldada maailma 1,3 miljardil katoliiklasel koroonaviiruse piirangute tingimustes oma pühimast päevast osa saada.

83-aastane paavst pöördus usklike poole painavalt tühjast Peetri kirikust, kus lisaks temale viibis vaid käputäis preestreid ja väike koor, mille liikmed olid paigutatud laiali basiilika marmorpõrandale. 

Vatikani lukustatud väravatest väljaspool möllav pandeemia on seni nõudnud üle 109 000 inimese elu, miljardid aga on suletud oma kodudesse. 

Paavsti sõnum kanti esmakordselt otse üle internetis. Tegemist oli omalaadse kummardusega tehnoloogiale, olles silmitsi uue haigusega, mis on ümber kujundamas ühiskonda ja muutmas viise, kuidas religiooni järgitakse. 

«Paljude jaoks on on see üksinduse ülestõusmispüha keset pandeemia põhjustatud kurbust ja raskusi, nii füüsilisi kannatusi kui majanduslikku kitsikust,» lausus paavst vaiksel häälel. 

Ta ärgitas maailma liidreid hülgama viimase aastasaja rängima üleilmse tervisekriisi ajal poliitilised kemplemised ja kutsuma tagasi oma armeed.

«Praegu pole aeg erimeelsusteks,» manitses Franciscus. 

«Valgustagu Kristus kõiki, kel lasub vastutus konfliktides, et neil oleks mehisust toetada üleskutset viivitamatuks üleilmseks relvarahuks kõigis maailma nurkades.» 

Tema sõnul nõuavad tervisekaalutlused, et maailma suurriigid leevendaksid kibedaid majandussanktsioone oma vaenlaste vastu, viidates sellega tõenäoliselt pandeemiast räsitud Iraanile.

«Praeguste olude valguses leevendatagu rahvusvahelisi sanktsioone, mis takistavad nende all vaevlevatel riikidel kohaselt oma kodanikke toetamast,» märkis Franciscus.

Ta kutsus ka leevendama vaesemate riikide võlga koroonaviiruse pandeemia ajal. 

«Olgu kõik riigid võimelised rahuldama praeguse hetke suurimat vajadust vaeseimate riikide bilansse koormava võla vähendamise kui mitte andestamise kaudu,» ütles paavst.

Euroopa riike kutsus kirikupea näitama üles sarnast solidaarsust nagu pärast Teist maailmasõda.

«Pärast Teist maailmasõda suutis see armastatud maailmajagu end taas jalule ajada,» märkis ta. «Euroopa Liit seisab praegu silmitsi epohhiloova väljakutsega, millest sõltub mitte ainuüksi selle enda, vaid kogu maailma tulevik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles