Iraan: Luksemburg vabastas USA ihaldatud 1,6 miljardit dollarit

Copy
Iraani president Hassan Rouhani
Iraani president Hassan Rouhani Foto: -/AFP/Scanpix Baltics

Iraani president Hassan Rouhani ütles pühapäeval, et riik sai juriidilise võidu seoses oma varade vabastamisega 1,6 miljardi dollari ulatuses, mida Luksemburg oli USA nõudel pikka aega külmutanud.

«Meie raha 1,6 miljardit dollarit oli Luksemburgis ja ameeriklased olid sellele oma käe peale pannud,» ütles Rouhani, lisades, et pärast kuid kestnud püüdlusi «saatis meid mõne päeva eest edu ning me vabastasime selle raha ameeriklaste haardest».

Pinged kahe vihavaenlase, Teherani ja Washingtoni vahel on kasvanud hüppeliselt pärast seda, kui USA president Donald Trump taandus 2018. aastal tuumaleppest ning kehtestas uued sanktsioonid.

Eraldi vaidluses tegi New Yorgi kohus 2012. aastal islamivabariigile korralduse maksta seitsme miljardi dollari ulatuses kahjuraha seoses 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakutega, väites, et Teheran lubas Al-Qaedat nende võitlejate lubamisega reisida läbi oma territooriumi.

Iraan tõrjus kõik süüdistused ja keeldus raha maksmast.

Rouhani kuulutas võitu «raskes olukorras», milles Iraan praegu seoses koroonaviiruse pandeemiaga on sattunud. COVID-19 on Iraanis kui suurimas Lähis-Ida nakkuskoldes surmanud üle 4400 inimese, nakatunuid on tuvastatud enam kui 71 600.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles