Kim Jong-un tegi põhjalikku valitsusremonti

BNS
Copy
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA/via REUTERS

Põhja-Korea liider Kim Jong-un viis oma stalinistliku režiimi riigiasjade komisjonis läbi põhjaliku puhastuse, asendades enam kui kolmandiku selle koosseisust, teatas esmaspäeval riigimeedia.

Raudse haardega võimuri kuvandi endast kujundanud Kim, kes tuli oma 20-ndate eluaastate lõpul võimule aastal 2011, on iseenesestmõistetavalt riigi kõrgeima võimuga otsustusmehhanismi esimees.

Komisjoni 13 liikmest viis asendati koosolekul, mille kummitemplina kinnitas kõrgem rahvaassamblee pühapäeval, teatas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Üks uutest liikmetest on Ri Son-gwon, kõrge erusõjaväelane, kelle Kim aasta alguses välisministriks nimetas.

Komisjonis kaotas oma koha Ri eelkäija ministriametis, karjääridiplomaat Ri Yong-ho. Veel üks endine välisminister, Ri Su-yong, arvati samuti komisjonist välja.

Tuumariigi ainupartei ametlik hääletoru, päevaleht Rodong Sinmun edastas fotosid sadadest seadusandjatest, kes tihedalt koos istudes ei kandnud praegusel koroonaviiruse pandeemia ajal üleilmselt normiks saanud kaitsvaid näomaske.

Samas ei maininud KCNA, kas Kim isiklikult viis istungit läbi või mitte, ka ei olnud teda näha ühelgi avaldatud fotol.

Kabineti varasem teade kinnitas Põhja-Korea senist seisukohta, et koroonaviirust stalinistlikus riigis ei eksisteeri, ehkki naaberriik Hiina oli surmava viiruse esmane kolle.

Pyongyang pani tuhandeid oma inimesi koos sadade välismaalastega, kaasa arvatud diplomaadid, isolatsiooni.

Samuti suurendati kõikjal desinfitseerimist eesmärgiga vältida haiguse levikut, mis ekspertide sõnul võiks maailma ühes suletumas riigis tuua kaasa laastavaid tagajärgi, kuna riigis on tervishoiusektor äärmiselt kehvas seisus ning kõikjal vohab alatoitumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles