5G-vastaste vandenõuteooriate taga võib olla infooperatsioon (5)

Postimees
Copy
Põlev sidemast Birminghamis.
Põlev sidemast Birminghamis. Foto: Sheldon Fire Station / SWNS/Scanpix

Hollandis ja Ühendkuningriigis on teatatud mitmetest rünnakutest telefonimastide vastu. Rünnakulaine on põhjustanud vandenõuteoreetikud, kes väidavad, et 5G tehnoloogia levitab koroonaviirust.

Ühendkuningriigis on alates koroonakriisi algusest rünnatud vähemalt 20 telefonimasti. Esinenud on nii süütamisi kui lihtsalt vandaalitsemist, vähemalt 80 juhul on ahistatud ka tööülesandeid täitvaid tehnikuid. 

Nende rünnakute aluseks on internetis leviv valeinfo, mille kohaselt kutsuvad 5G mastidest tulevad raadiolained esile muutusi inimkehas ja nõrgestavad organismi, et see muutuks viirusele vastuvõtlikumaks. Loomulikult puudub neil väidetel igasugune tõepõhi, kuid vandenõuteoreetikud ei lase end faktidest häirida.

Inimeste hirm viiruse ees on lubanud laiema avalikkuseni tuua vandenõuteooriad, mis kuulusid varasemalt fooliummütsi kandjate pärusmaale. Ohtlike väljamõeldiste levitamisele on kaasa aidanud ka mitmed kuulsad näitlejad nagu John Cusack ja Woody Harrelson. New York Timesi andmeil on 5G-vastaseid Facebooki gruppe loodud vähemalt 30 riigis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles