WHO: COVID-19 on seagripist kümme korda surmavam

BNS
Copy
Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Uus koroonaviirus on kümme korda surmavam seagripist, teise nimega H1N1, mis põhjustas globaalse pandeemia 2009. aastal, teatas Maailma terviseorganisatsioon (WHO) esmaspäeval, öeldes, et ohjeldamise meetmed tuleks lõpetada aeglaselt.

«Me teame, et COVID-19 levib kiiresti ja me teame, et see on surmav, 10 korda surmavam, kui 2009. aasta gripipandeemia,» ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus esmaspäeval Genfis virtuaalsel briifingul. 

WHO andmetel suri 2009. aasta märtsis USA-s ja Mehhikos avastatud seagrippi 18 500 inimest, kuid meditsiiniväljaande Lancelet hinnangul oli tegelik ohvrite arv 151 700 - 575 400. Lanceleti esitatud arvud sisaldavad ka hinnangut surmadele Aafrikas ja Kagu-Aasias, mida WHO arvesse ei võtnud.

Viirusepuhang, mis kuulutati 2009. aasta juunis pandeemiaks ja loeti 2010. aasta augustis lõppenuks, ei osutunud nii surmavaks kui esialgu kardeti.

Lääneriike, eriti Euroopat, ja WHO-d kritiseeriti tollal ülereageerimise pärast ajal, mil näiteks gripp nõuab igal aastal maailmas 250 000 - 500 000 inimese elu.

Ghebreyesus märkis, et uus koroonaviirus levib kiiresti, kuid aeglustumine võtab rohkem aega. «Teisisõnu, tee alla on palju aeglasem kui tee üles,» sõnas ta ja lisas, et viiruse ohjeldamiseks rakendatud meetmeid tuleb tühistada aeglaselt. «See ei saa juhtuda korraga,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles