Frontex ja vabaühendused on erimeelt kadunuks jäänud põgenike osas (7)

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: CEDRIC FETTOUCHE/AFP/Scanpix Baltics

Euroopa Liidu piirivalveamet Frontex ja põgenike ohtlikke mereületusi jälgivad vabaühendused jäid esmaspäeval eriarvamusele kuni 85 migrandi saatuse osas, kes võisid jääda Vahemerel pärast Liibüast teeleasumist kadunuks.

Saksa vabaühenduse Sea-Watch Internationali teatel oli neljas väikeses kummipaadis teele asunud 258 inimest. Sea-Watch teatas, et kaotas kontakti ühe 85 inimesega paadiga kuskil Liibüa ja Malta territoriaalvete vahel.

ÜRO pagulasamet UNHCR väljendas pühapäeval tõsist muret kadunuks jäänute saatuse pärast. Frontex teatas pühapäeval, et otsib samuti üht neljast paadist.

Esmaspäeval aga teatas Frontex AFP-le, et «kõik neli paati on teada» ning mingit õnnetust Vahemerel toimunud pole. «Kaks jõudsid Sitsiiliasse ning kaks on Malta päästepiirkonnas,» ütles Frontex.

«Täna sai Frontex infot selle kohta, et kadunud kummipaat, mida nähti esimest korda reedel, on jõudnud Porto Palosse Sitsiilias,» ütles EL-i piirivalveamet.

«Maltal asuv Frontexi lennuk teeb praegu patrull-lendu, et veenduda, et piirkonnas pole rohkem hädas olevaid aluseid,» ütles Frontex.

Sea-Watch International jäi oma raportile kindlaks.

«Juba päevi on vähemalt kolm paati enam kui 150 inimesega pardal Vahemerel hädas, neljas juba uppus,» teatas Saksa vabaühendus esmaspäeval Twitteris.

Hispaania vabaühendus Salvamento Maritimo Humanitario ütles omakorda, et oli olnud kontaktis Sahara-taguse Aafrika riikidest pärit migrantidega. 

Frontex selgitas, et Liibüa päästepiirkonnas oli veel üks eraldi kummipaat.

Itaalia võimud «kinnitasid hiljem, et paat oli seotud vana vahejuhtumiga, kus migrandid päästeti ja paat jäi tühjalt triivima,» ütles Frontex.

Itaalia rannavalve ütles esmaspäeval, et Liibüa võimud viisid viimaste päevade jooksul läbi oma päästemissiooni. Liibüalased «jätsid lõpuks tühja paadi triivima, olles päästnud selle pardal olnud migrandid», ütles Itaalia rannavalve.

Itaalia on pikalt olnud Euroopa peamiseks väravaks Aafrikast ja Lähis-Idast tulevatele migrantidele, kuid Vahemere äärne riik sulges oma sadamad ja teatas, et paneb koroonaviiruse pandeemia tõttu ebaseaduslikud migrandid karantiini.

Malta sulges samuti COVID-19 tõttu oma sadamad migrantidele.

Saareriigi välisminister Evarist Bartolo tegi Facebookis avalduse, kritiseerides päästeagentuuride «ebatäpset infot».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles