Pandeemia päästis tšehhitarid piitsutamisest

Copy
Tšehhide ülestõusmispühade traditsioon näeb ette, et mehed käivad naisi viimaste viljakuse tagamiseks õrnalt piitsutamas.
Tšehhide ülestõusmispühade traditsioon näeb ette, et mehed käivad naisi viimaste viljakuse tagamiseks õrnalt piitsutamas. Foto: Twitter / @rdntola

Koroonaviiruse puhangu tõttu kehtestatud liikumispiirangud sundisid Tšehhis ära jätma vastuolulise ülestõusmispühade traditsiooni, mille käigus käivad noormehed ukselt uksele, et neidude viljakuse tagamiseks neid õrnalt piitsutada.

Tegemist on paganlikku päritolu rituaaliga, mis populaarne eriti Tšehhi maapiirkondades, aga ka mõnel pool Slovakkias ja Ungaris. Rituaali kohaselt käivad mehed lihavõtte-esmaspäeval ukselt uksele, laulavad traditsioonilisi laule ja piitsutavad naiste jalgu ning tagumikku pajuokstest valmistatud vitsade, äärmisel juhul lausa puulusikatega.

Naised annavad meestele seepeale kingituseks värvitud mune ja ploomibrändit. Mida rohkem mehed joovad, seda ülemeelikumaks nad muutuvad.

Paljud tšehhitarid ei pea rituaali kaugeltki süütuks.

«Sain väga kõvasti haiget,» ütles Prahas üles kasvanud Ladka Bauerova BBC-le.

«Isegi lapsena tundsin tõsiselt piinlikkust selle selgesõnalise sümbolismi pärast - naised annavad meestele oma munad, et need lõpetaksid vägivallatsemise. See lihtsalt ei tundunud õige,» rääkis ta.

Piitsutamise traditsiooni võib pidada ühelt poolt paganlikuks viljakusrituaaliks, teisalt aga hoopis vastuvõetamatuks patriarhaalsuse ja seksismi meeldetuletuseks, kirjutas BBC.

Vanasti arvati, et pajuvitsadega piitsutamine aitab ära hoida haigusi ja peletab eemale kurjad vaimud. Lisaks pajuokstega piitsutamisele oli ja on kohati tänini kombeks naisi veega pritsida või lausa üle kallata. 

Tänavu päästis naised piitsutamisest koroonapandeemia, sest siseminister Jan Hamáček palus meestel ukselt uksele käimine ära jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles