Indoneesias peletavad inimesi kodudesse kummitused

Copy
Vabatahtlikud Deri Setyawan ja Septian Febriyanto kujutamas end kummitustena, et hirmutada inimesi tänavatelt tagasi kodudesse.
Vabatahtlikud Deri Setyawan ja Septian Febriyanto kujutamas end kummitustena, et hirmutada inimesi tänavatelt tagasi kodudesse. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Indoneesias Kepuhi külas on viimastel päevadel hoogsalt kummitama hakanud. Müstilised valged kujud hüppavad välja kõige ootamatumal hetkel, et tänaval jalutajaid hirmutada. Sama kiiresti kui nad nähtavale ilmuvad, nad ka kaovad.

Jaava saarel asuv Kepuhi küla on pannud ametisse «kummitustest» valvurid. Võimud loodavad, et ebausklikud inimesed püsivad kummitusi nähes kodudes, mis omakorda aitaks koroonaviiruse levikut pidurdada.

Kuigi Indoneesias on kehtestatud viiruse leviku tõkestamiseks liikumispiirangud, ei taha paljud inimesed neist kinni pidada.

«Inimesed pole endiselt piisavalt teadlikud sellest, kuidas viiruse levikut piirata,» ütles Kepuhi külavanem. «Nad tahavad elada normaalset elu, seega on neil väga keeruline võtta kuulda soovitusi kodus püsida.»

Seepärast otsustati võtta kasutusele äärmuslikud meetmed ja tuua tänavatele kummitused.

«Me tahtsime olla teistsugused ja luua eemalepeletava efekti, sest «pocong» (Indoneesia kultuuris tuntud kummitus) on kõhedusttekitav ja hirmus,» ütles Anjar Pancaningtyas, küla noortekogu juht, kes koos kohaliku politseiga seda ebatavalist lähenemist koordineerib.

Kummituslikud figuurid, mis tuntud nime all «pocong», on traditsiooniliselt mässitud valgesse surilinasse, mis seotud sõlme nii pea kohalt kui jalgade alt. Sel põhjusel ei saa kummitused kõndida, vaid hüppavad ringi nagu jänesed.

Nende näod on puudriga valgeks tehtud, silmad aga värve kasutades tumedamaks muudetud. Indoneesia folklooris peetakse pocong'ideks surilinasse lõksu jäänud surnud inimeste hingesid. 

Paraku ei täitnud kummitused tänavatele ilmudes oma algset eesmärki. Inimeste kodudesse hirmutamise asemel pakkusid need nii suur huvi, et neid koguneti välja vaatama.

Seejärel muudeti taktikat ja nüüd ilmuvad kummitused välja ootamatult. Kummitusi mängivad küla vabatahtlikud.

Indoneesias on uude koroonaviirusesse nakatumine tuvastatud rohkem kui 4000 inimesel ja see on nõudnud ligi 400 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles