Soome tegi kannapöörde ja soovitas elanikel maske kanda

Copy
Kodukootud kaitsemaskid.
Kodukootud kaitsemaskid. Foto: JACQUES WITT/SIPA/JACQUES WITT/SIPA/Scanpix Baltics

Soome tervishoiujuht soovitas teisipäeval soomlastel hakata väljas näomaske kandma, taganedes varasemast eeldusest, et maskide kasutamine ei aeglusta koroonaviiruse levikut. 

Soome tervishoiuameti (THL) juhi Markku Tervahauta sõnul on uued soovitused tingitud hiljutistest uuringutest, mille järgi levitavad sümptomiteta inimesed uut koroonaviirust rohkem, kui varem arvati. 

«Ma soovitan, et inimesed kannaksid riidest maske, et kaitsta teisi võimaliku nakkuse eest,» ütles Tervahauta ajalehele Helsingin Sanomat. 

Soovitust seadusena ei jõustata, ütles Tervahauta, kuna võimudel pole võimalik monitoorida riidest maskide kvaliteeti ega kättesaadavust.

Inimesed ei tohiks üritada hankida meditsiinitööks vastava kvaliteediga varustust, et tervishoiutöötajatel ei tekiks puudujääki. 

Soome juhindus varem Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) nõuannetest, mille järgi maske soovitati kanda vaid koroonaviiruse haigetel või nende eest hoolitsevatel inimestel. 

Kuigi riidest maskid ei sobi inimestele, kel on hingamisraskused või lastele, siis «kasutegur elanikkonnale on selgelt suurem kui kahju», ütles Tervahauta. THL kavatseb jagada nõuandeid, kuidas maske kandma peaks, lisas ta. 

Soome kriisiennetuskeskuse juht Tomi Lounema astus reedel ametist tagasi pärast seda, kui selgus, et Hiinast mitme miljoni euro eest tellitud kaitsemaskid ei kõlba meditsiiniliseks tööks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles