USA peatab ajutiselt WHO rahastamise (18)

Copy
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: ALEX WONG/AFP

USA president Donald Trump teatas, et Ühendriigid peatavad ajutiselt Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) rahastamise, kuni asjatundjad annavad hinnangu ühenduse tegevusele. 

Trump kinnitas Valge Maja pressikonverentsil, et ta käskis oma administratsioonil rahastamine peatada. Presidendi sõnul teostatakse samal ajal ülevaade, milles hinnatakse Maailma Terviseorganisatsiooni rolli ja tõsiseid juhtimisvigu koroonaviiruse pandeemia puhkemise ajal.

Trumpi arvates vähendas WHO muu hulgas koroonaviiruse levimise ohu tähtsust, kui see Hiinas alguse sai ja tegi ka muid vigu.

Trumpi sõnul on WHO läbi kukkunud koroonaviiruse puhangule vastamises. Ta süüdistas WHOd halvas juhtimises ja viiruse leviku ulatuse varjamises ning väitis, et organisatsioon peab ka vastutama. Varem on Trump pidanud WHOd Hiina poole kallutatuks.

«Oleks WHO teinud oma tööd ja viinud meditsiinieksperdid Hiinasse, et objektiivselt sealset olukorda hinnata ja Hiina läbipaistmatuse kohta märkus teha, võinuks puhangu selle alguspunktis väga väikese surnute arvu juures kontrolli alla saada. See oleks võinud päästa tuhandeid elusid ja ära hoida ülemaailmset kahju majandusele. Selle asemel võttis WHO teadlikult Hiina kinnitusi tõsiselt...ja kaitses Hiina valitsuse tegevust,» kuulutas Trump.

Ajakirjanikud juhtisid Trumpi väljaütlemise järel tähelepanu sellele, et president kiitis jaanuari lõpus ise Hiina tegevust viiruse kontrollimisel ja tänas president Xi Jinpingi Hiina jõupingutuste ja läbipaistvuse eest. 

Kuna USAs on nakatunute ja ohvrite arv maailmas suurim, on Trumpi ennast kodumaal viirusepuhanguga võitlemise osas kõvasti kritiseeritud. Ühendriikides on tuvastatud 608 377 nakatumist, viiruse tõttu on surnud 25 981 inimest. 

USA on WHO suurim rahastaja ja toetas organisatsiooni eelmisel aastal 400 miljoni dollariga, mis moodustab WHO aastasest eelarvest veidi alla 15 protsendi. «Me arutame nüüd, mida teha kogu selle rahaga, mis Maailma Terviseorganisatsioonile läheb,» ütles president. «Covid-19 pandeemiaga on meil tõsine mure selle pärast, kas USA suuremeelsust on kasutatud parimal võimalikul viisil,» sõnas Trump.

WHO on kriisi jooksul korduvalt kriitikat saanud. Näiteks veebruaris väitis organisatsioon, et laialdaste reisipiirangute kehtestamine ei ole koroonaviiruse tõttu vajalik. Riigid otsustasid seda nõuannet ignoreerida. BBC teatel on mõned eksperdid öelnud, et segadust on külvanud ka WHO poolt näomaskide kohta edastatud juhised.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles