Soome oodatakse välismaalt 1500 hooajatöölist

BNS
Copy
Maasikapõllul. Pilt on illustreeriv.
Maasikapõllul. Pilt on illustreeriv. Foto: Piret Seen

Soome põllu- ja metsamajandusministeerium on esitanud piirivalveteenistustele nimekirja neist hoojatöölistest, kes on varustuskindluse tagamise mõttes põllumajandusettevõtteile kriitiliselt tähtsad, on öeldud ministeeriumi kolmapäevases avalduses. 

Töötajaid rakendatakse ka aiandites ning väike hulk on tulemas ja metsa- ja kalatööstusettevõtetesse. Ministeeriumi nimekiri on soovitus, mis põhineb ettevõtete väljendatud vajadustel ja varustuskindluse tagamise kaalutlustel.

Soome valmistub võtma vastu umbes poolteisttuhat hooajatöölist, kellest suurem osa on saabumas Ukrainast. Töötajaid tuleb ka Euroopa Liidu riikidest, nagu Rumeenia, Bulgaaria ja Baltimaad. 

Ministeeriumi andmeil langetab piirivalveteenistus otsuse töötajate riikipääsu üle juhtumipõhiselt. Soomes on piiriületust osana koroonaviiruse leviku vastastest meetmetest jõuliselt piiratud. 

Koroonapuhangu tõttu on paljud riigid seadnud piiranguid riigist lahkumisele, seega võimalikule lahkumisele annab loa riik, kust töötaja on välja sõitmas. 

Hooajatööliste tarvis korraldatakse vajadusel tellimuslennud, mille kulud kannavad tööjõudu vajavad ettevõtted või saabuvad töötajad, selgitas ministeerium. Saabujad suunatakse ühtlas kaheks nädalaks karantiini. astaa työnantaja, mille eest vastutab tööandja. 

«On selge, et kasvuperioodi edenedes saab 1500 töötajaga teha vaid osa kevadtöödest. Seega peaksid ettevõtted nüüd kasutama ka kodumaist tööjõudu,» lausus ministeeriumi kantsler  Jaana Husu-Kallio.

Tema sõnul saab 1500 hooajatöölisega lihtsustada mõne ettevõtte vajadusi kogenud tööjõu osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles