Pompeo kutsus Hiinat koostööle koroonaviiruse vastu

Copy
Mike Pompeo
Mike Pompeo Foto: Chris Kleponis/CNP/AdMedi/SIPA/Chris Kleponis/CNP/AdMedi/SIPA/Scanpix Baltics

USA välisminister Mike Pompeo kutsus kolmapäeval telefonivestluses Hiina riiginõuniku Yang Jiechiga Pekingit koostööle koroonaviiruse pandeemia vastu.

Pompeo «tõstis esile abi, mille Ameerika rahvas toimetas Hiinale jaanuaris -- ja mida jätkuvalt pakutakse -- ja suure tähtsuse, mida me omistame Hiina meditsiinivarustuse ekspordi hoogustamisele, et rahuldada kriitilise tähtsuse nõudlus USA-s,» ütles Ühendriikide välisministeerium teates.

«Pooled kinnitasid panustamist COVID-19 puhangu võitmisse ning maailma tervise ja õitsengu taastamisse,» lisati teates.

Hiina on USA jaoks eluliselt tähtis kaitsemaskide ja teiste isikukaitsevahenditega varustaja.

USA president Donald Trump ja Hiina riigipea Xi Jinping saavutasid ilmselt rahu eelmise kuu lõpus aset leidnud telefonivestluses, sest nii Trump kui Pompeo lõpetasid provokatiivsete väljendite «Hiina viirus» ja «Wuhani viirus» kasutamise.

USA kaitseminister Mark Esper ütles aga kolmapäeval, et Hiina peaks andma rohkem infot viiruse kohta, mille pandeemia sai alguse Hubei provintsi pealinnast Wuhanist.

«Isegi täna näeme neid infot kinni hoidmas. Ma arvan, et me peame tegema enamat ja jätkama nende survestamist, et nad seda jagaksid,» ütles Esper Fox Newsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles