Netanyahu ja Gantz ei suutnud tähtajaks ühtsusvalitsuses kokku leppida

Copy
Iisraeli parlamendi spiiker Benny Gantz (vasakul) ja peaminister Benjamin Netanyahu (paremal).
Iisraeli parlamendi spiiker Benny Gantz (vasakul) ja peaminister Benjamin Netanyahu (paremal). Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli parlamendi spiiker Benny Gantz ja peaminister Benjamin Netanyahu ei suutnud tähtajaks ühtsusvalitsuse moodustamises kokku leppida, pikendades veelgi riigi enneolematut poliitilist kriisi.

President Reuven Rivlin ütles, et kui nad ei suuda 15. aprilli keskööks kokkuleppele jõuda, siis ta ilmselt palub parlamendil nimetada peaministri kandidaat.

Otsuse langetamise andmine knessetile suurendab veelgi ebakindlust ning võib viia Iisraeli veelkord uute üldvalimisteni.

Parempoolne peaminister Netanyahu ja tsentrist Gantz on viimase aasta jooksul olnud kolmedel üldvalimistel praktiliselt võrdsed.

Eelmisel kuul peetud viimaste valimiste järel ei saanud kumbki neist enamust ja kummalgi pole olnud ka selget teed elujõulise võimukoalitsiooni suunas.

Netanyahu ja Gantzi kokkulepe oleks andnud juudiriigile esimese stabiilse valitsuse alates 2018. aasta detsembrist ja pakkunud poliitilise rahu perioodi globaalse tervisekriisi ajal, millel on ränk mõju majandusele.

Gantz palus esmaspäeval vahetult enne esialgse tähtaja möödumist presidendilt lisaaega Netanyahuga kokkuleppele jõudmiseks.  Rivlin andis neile aega kolmapäeva viimase minutini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles