USA süüdistab Iraani oma sõjalaevade ohtlikus ahistamises

BNS
Copy
Intsident merel
Intsident merel Foto: US NAVY/via REUTERS

Iraani mereväe 11 alust sooritasid kolmapäeval ohtlikke ja ahistavaid manöövreid USA sõjalaevade kõrval Pärsia lahel Kuveidi piiri lähistel, ütlesid ameerika ametnikud.

Ühel juhtudest möödus Iraani alus USA rannavalvelaevast vaid mõne meetri kauguselt.

Iraani ametnikud ei tunnistanud vahejuhtumit.

Varem laekusid teated, et arvatavad Iraani revolutsioonikaardi relvastatud liikmed hõivasid teisipäeval ajutiselt piirkonnas Hongkongi lipu all seiava naftatankeri SC Taipei ning selle hiinlastest meeskonna.

USA mereväe Bahreinis asuv 5. laevastik märkis avalduses, et revolutsioonikaardi alused möödusid korduvalt mitme ameerika laeva vööri ja ahtri lähistelt suurel kiirusel.

Ameerika aluste hulka kuulusid mereväe hävitaja USS Paul Hamilton, ujuv õhubaas USS Lewis B. Puller ja rannavalvealus USCGC Maui. Laevadel olid ka USA sõjaväe Apache-tüüpi ründekopterid ning juhtum leidis aset rahvusvahelistes vetes, seisis avalduses.

Ameeriklased andsid raadio teel ning laevavilede ja akustiliste müramasinatega mitu hoiatust, ent neile Iraani pool ei vastanud. Tunni pärast vastasid iraanlased lühidalt sillalt-sillale raadioühendusega ning lahkusid.

Poolametlik uudisteagentuur Fars, mida seostatakse omakaitseväelastest kaardiga, teatas veidi hiljem vahejuhtumist, kuid ei lisanud ühtegi Iraani ametnike kommentaari.

Pingelised vahejuhtumid on võrdlemisi sagedased Iraani ja viibivate USA vägede vahel, seda nii Pärsia lahel kui selle kitsas suudmes Hormuze väinas, mille kaudu liigub umbes viiendik maailma naftatoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles