São Paulo kuberner: Brasiilia võitleb Bolsonaro-viirusega

BNS
Copy
Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS

Brasiilia São Paulo osariigi kuberner João Doria kritiseeris taas president Jair Bolsonarot seoses viimase osavõtmatu suhtumisega koroonaviirusse ning ütles, et Brasiilial tuleb rinda pista lisaks ka Bolsonaro-viirusega.

Brasiilia kubernerid on pärast märtsis peetud teravaid sõnasõdasid Bolsonaroga tõmmanud tunduvalt tagasi, kui hakkasid kartma keskvõimudelt föderaalse abi kärpimist võitluses COVID-19 nakkusega.

Ent Brasiilia rahvarohkeima osariigi kuberner ei hoidnud end Associated Pressile kolmapäeval antud usutluses tagasi, sest riigi majandusmootor on muutunud suurimaks haiguse epitsentriks.

«Me võitleme koroonaviiruse ja Bolsonaro-viiruse vastu,» ütles Doria, väljendades samas uskumust, et president on asunud ebaõigetele ja vastutustundetutele seisukohtadele.

São Paulos on registreeritud üle 11 000 nakkus- ja ligi 800 surmajuhtu, mis on riigi suurim näitaja.

Doriast on saanud riigi üks sõnakamaid eestkõnelejaid viiruspandeemia vastu võitlemisel näitama üles jõulisi liikumispiiranguid ja karantiinireegleid. See aga seab kuberneri otseselt konflikti riigipeaga, kelle sõnul hävitaksid laiaulatuslikud piirangud riigi majanduse.

Pea kõik Brasiilia 27 kuberneri on kutsunud inimesi eneseisolatsioonile, pannes kinni ühtlasi ka koole ja ärisid ning peatanud enamiku tegevustest. Need sammud on võrreldavad üleilmsete karantiinireeglitega, mille on kehtestanud enamik maailma riikidest.

«Vaatamata negatiivsetele juhtnööridele, mida inimesed on saanud presidendilt, on pool (São Paulo) elanikkonnast siiski austanud karantiini,» ütles Doria videosilla vahendusel antud usutluses.

«Rahva vastus on olnud hea. See võinuks olla veelgi parem, kui meil ei oleks tulnud kasutada teadust ja medistiini pea igapäevaselt arvamuste vastu võitlemiseks.»

Küsitlusfirma Datafolha aprilli alguses läbi viidud küsitlus näitas, et kolm neljandikku brasiillastest toetas kuberneride karantiinimeetmeid, seda vaatamata löögile, mille saab majandus.

Doria on üks tugevamaid oponente Bolsonarole ja tema kriisihaldamisele koos terviseministri Luiz Henrique Mandettaga, kelle ametipost ripub juuksekarva otsas.

«Me peame seisma vastu presidendile ja kaitsma elanikkonda,» ütles räsitud olemisega kuberner.

Aastal 2016 poliitikasse sisenenud ettevõtjast Doria oli kunagi Bolsonaro ustav liitlane ning pärast üllatuslikku võitu São Paulo linnapea valimistel tegi Bolsonaro heaks kampaaniat 2018. aasta presidendivalimiste teises voorus. Samadel üldvalimistel teenis Doria välja Bolsonaro toetuse, mis aitas tal napi eduga tulla kuberneriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles