Kriisis Saksa loomaaed kaalub loomade hukkamist (5)

Copy
Neumünsteri loomaaed Saksamaal võib kriisi jätkudes kitsed ja hirved jääkarudele sööta.
Neumünsteri loomaaed Saksamaal võib kriisi jätkudes kitsed ja hirved jääkarudele sööta. Foto: Ulrich Stamm via www.imago-images.de/imago images/Future Image/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia tõttu on loomaaiad mitmel pool maailmas oma uksed külastajatele sulgenud, mis omakorda on toonud kaasa piletitulu kadumise. Rahapuuduse tõttu kaalub üks Saksamaa loomaaed osa loomade hukkamist.

Neumünsteri loomaaed Schleswig-Holsteini liidumaal Saksamaa põhjaosas on loonud osana kriisimeetmetest loomade hukkamisnimekirja.

«Jah, meil on nimekiri loomadest, kelle peaksime esimesena hukkama,» ütles loomaaia direktor Verena Kaspari. Hukatavad loomad antaks söögiks loomaaias elavatele ilvestele, kotkastele ja Saksamaa suurimale jääkarule Vitusele.

Tapanimekirjas on kitsed ja hirved. Ühtegi ohustatud looma hukata ei kavatseta, selgitas direktor. 

«Tegemist on halvima stsenaariumiga, me ei näe seda praegu veel juhtumas, aga peame sellele siiski piisavalt vara mõtlema,» lisas ta.

Loomade hukkamine leiaks aset siis, kui loomaaial saaks otsa raha, mille eest loomadele toiduks liha ja kala osta. Praegu jagub loomaaial direktori sõnul raha kuni mai keskpaigani.

Saksamaal kehtestatud meetmete tõttu koroonaviiruse leviku piiramiseks suleti kõik loomaaiad, nende seas ka Neumünsteri loomaaed 15. märtsil. 

Kui piirangud peaksid kestma aprilli lõpuni, ulatub piletimüügist ja annetustest jäämata saadud tulu loomaaia direktori 175 000 euroni.

«Meie sissetulekud on nullis, aga kulud on sama suured kui varem,» ütles Kaspari.

Hädas on ka teised Saksamaa loomaaiad, aga avalikult pole ükski teine neist teatanud loomade plaanitavast hukkamisest.

Nordrhein-Westfaleni liidumaal asuv Duisburgi loomaaed ütles, et loomade hukkamisnimekirja asemel on koostatud nimekiri kõige vajalikematest töötajatest. Ülejäänud töötajad on praegu ajutiselt puhkusele saadetud.

Loomakaitseorganisatsioon PETA ütles Deutsche Wellele, et loomade tapmine loomaaedades pole midagi tavapäratut ja seda tehakse loomade populatsiooni kontrollimiseks pidevalt.

«Kui loomade jaoks pole piisavalt ruumi, tapetakse nad sageli ja antakse toiduks teistele loomadele,» ütles PETA pressiesindaja Yvonne Würz.

Tema sõnul avalikustab osa loomaaedu tapetud loomade arvu. Näiteks Nürnbergi loomaaed tappis aastatel 2013 kuni 2015 igal aastal kuni 60 looma. Euroopa loomaaedade ühingu hinnangul tapetakse Euroopa loomaaedades igal aastal 3000 kuni 5000 looma.

Saksamaa loomaaiad loodavad abi saada valitsuse kriisimeetmete paketist.

«Erinevalte teistest asutustest ei saa me niisama lihtsalt oma tegevust peatada. Loomi tuleb endiselt toita ja nende eest hoolt kanda,» ütles Saksamaa loomaaedade katuseorganisatsiooni VdZ juht Jörg Junhold. Twitteris lisas VdZ, et nemad loomade hukkamist ei poolda.

Schleswig-Holsteini liidumaa on lubanud loomaaedu toetada viie miljoni euroga, aga Neumünsteri loomaaia direktori sõnul pole loodud veel võimalust seda toetust taotleda. 

Seni loodab Neumünsteri loomaaed annetustele. Facebookis jagatakse iga päev videosid loomadest ja selle abil loodetakse inimesi annetama innustada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles