Iisraeli president tegi parlamendile ülesandeks valitsus moodustada

Copy
Iisraeli president Reuven Rivlin laskmas oma häält valimisjaoskonna urni 2. märtsil peetud parlamendivalimistel, mis olid vähem kui aasta jooksul juba kolmandad.
Iisraeli president Reuven Rivlin laskmas oma häält valimisjaoskonna urni 2. märtsil peetud parlamendivalimistel, mis olid vähem kui aasta jooksul juba kolmandad. Foto: Xinhua/Scanpix

Iisraeli president tegi neljapäeval parlamendile ülesandeks valitsus moodustada, sest tsentristist spiiker Benny Gantz ei jõudnud parempoolse peaministri Benjamin Netanyahuga ühtsusvalitsuses kokkuleppele.

Gantz sai pärast 2. märtsi parlamendivalimisi, mis olid kolmandad tasavägised valimised vähem kui aasta jooksul, mandaadi moodustada stabiilne valitsuskoalitsioon.

Gantz valiti märtsi lõpus parlamendispiikriks ja ta lubas moodustada koos 2009. aastast võimul olnud Netanyahuga erakorralise ühtsusvalitsuse.

Seni Netanyahu peaministrina välistanud Gantz pidi lõpuks siiski järele andma ja teatas, et senine peaminister juhib vähemasti koroonakriisi jooksul ka uut valitsust. Esialgne tähtaeg oli esmaspäev.

Gantz ja Netanyahu kinnitasid esmaspäeval president Reuven Rivlinile, et on kokkuleppele lähedal, ja said kolmapäeva südaööni lisaaega.

Tähtajaks aga läbimurret ei sündinud, ehkki neljapäeval teatati ühisavalduses, et kõnelused jätkuvad.

Rivlin teatas aga ametlikult Gantzile, et tolle mandaat on läbi.

«Rivlin informeeris knesseti spiikrit Benny Gantzi, et usaldab valitsuse moodustamise ülesande knessetile,» öeldi presidendikantselei avalduses.

President märkis, et Gantzil ega Netanyahul ei ole kummalgi seadusandjate enamuse toetust, kuid keelitas parlamendiliikmeid otsima lahendust, mis võimaldaks ära hoida neljandad valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles