Kiiev ja separatistid vahetasid vange (1)

Copy
Vangide vahetamine Ukrainas Majorski kontrollpunktis täna.
Vangide vahetamine Ukrainas Majorski kontrollpunktis täna. Foto: AP/Scanpix

Kiievi võimud vahetasid täna vange nii isehakanud Donetski rahvavabariigi (DPR) kui Luganski rahvavabariigiga (LPR), ütlesid ametnikud.

Vangide vahetus Donetskiga leidis aset Majorski kontrollpunktis Gorlivka lähistel, ütles Interfaxi korrespondent sündmuskohalt.

Kohapeal viibisid ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad, kontrolli ja koordinatsiooni ühiskeskuse liikmed ning DPRi ombudsmani esindajad.

DPRi ombudsman ütles Interfaxile, et vahetus leidis aset põhimõttel «üheksa kümne vastu», kuna üks vangidest keeldus laskmast end välja vahetada.

«Vangide vahetus on lõppenud Donetski rahvavabariigi ja Ukraina riigi vahel. Kümme inimest naasis koju. Üks keeldus DPRi territooriumile tagasi tulemast,» ütles Donetski separatistide inimõigusvolinik Darja Morozova ajakirjanikele.

Sarnaselt vahetas Kiiev täna vange ka Luganski rahvavabariigiga. Vahetus leidis aset Štšastja linna lähedal asuval sillal, kus olid kohal ka OSCE vaatlejad ning ühiskeskuse ametnikud.

Ukraina uudisteagentuuri UNIAN teatel vabastati 19 ukrainlast, keda hoiti kinni okupeeritud aladel. Seoses koroonaviiruse puhanguga peavad vabastatud kohustuslikus korras jälgimise alla minema.

«Kõik, kes on ebaseaduslikult okupeeritud aladel või võõrriigis vangistuses, on president Volodõmõr Zelenskõi ja Ukraina valitsuse jaoks tervikuna väärtuslikud. Ukraina peab tagama kõikide oma kodanike vabastamise,» ütles presidendi kantselei Facebookis.

Tegemist on kolmanda vangide vahetamisega Zelenskõi ametiajal. Esimene vangide vahetus leidis aset mullu septembris, kui koju naases 35 ukrainlast. Detsembris vabastati 76 ukrainlast, Kiiev aga andis vahetuse käigus separatistide üle 124 kinnipeetut.

Läbirääkimised järgmiste vangide vabastamise osas jätkuvad, kirjutas UNIAN.

Märksõnad

Tagasi üles