Põhja-Korea ülejooksik sai koha Lõuna-Korea parlamendis

Copy
Endine kõrge Põhja-Korea diplomaat Thae Yong-ho valiti Lõuna-Korea parlamenti.
Endine kõrge Põhja-Korea diplomaat Thae Yong-ho valiti Lõuna-Korea parlamenti. Foto: Simon Shin/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Endine kõrge Põhja-Korea diplomaat valiti esimesena kümnetest tuhandetest autoritaarse režiimi eest pagenutest Lõuna-Korea parlamenti.

Põhja-Korea Londoni saatkonnas töötanud Thae Yong-ho asus 2016. aastal koos perega elama Lõuna-Koreasse. Ta valiti parlamenti pealinna Souli Gangnami linnaosa esindajana.

«Korea Vabariik on mu kodumaa. Gangnam on mu kodulinn,» ütles Thae täna kampaaniabüroos.

«Tänan teid, et te valisite mind esimese Põhja-Korea ülejooksikuna parlamendikohale,» lisas ta ja lubas kõvasti tööd teha.

Thae kandideeris suurima konservatiivse opositsioonierakonna Ühendatud Tulevikupartei ridades. Erakond nõuab valitsuselt senisest rangemat suhtumist Põhja-Korea tuumaambitsioonidesse ja inimõigusrikkumistesse.

Põhja-Korea ei olnud aga eilsete valimiste peateema, selleks oli tõusnud koroonapandeemia.

Põhja-Koreaga heanaaberlikke suhteid sooviv liberaalne võimuerakond Demokraatlik Partei võitis valimised suurelt, sest võimud on epideemiast jagu saamas ja koroonaviirusse nakatumiste arv langeb.

Thae ütles enne valimsi, et kandideerib parlamenti sooviga aidata lõunakorealastel mõista Põhja-Korea tegelikku olemust ja töötada välja parem ühinemispoliitika. Tema valimine peaks andma lootust ka Põhja-Korea režiimi tingimustes kannatavatele inimestele, ütles Thae.

Lõuna-Korea parlamenti sai teinegi Põhja-Korea ülejooksik, aga tema ei võitnud ringkonnamandaati, vaid osutus valituks parteinimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles