Venemaal karantiinis elav Snowden ei kavatse kodumaale naasta

Copy
Edward Snowden videosilla vahendusel kõnelemas.
Edward Snowden videosilla vahendusel kõnelemas. Foto: Reuters / Scanpix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) ja Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) endine töötaja Edward Snowden, kellele Venemaa asüüli andis, ei kavatse pärast koroonaviiruse tõttu kehtestatud isolatsiooni lõppu riigist lahkuda, ütles täna tema advokaat.

«Võib öelda, et Edward on meie riigis juurdunud: tal on siin pere, ta elab koos nasega, tal on töö, temaga on kõik korras,» lausus advokaat Anatoli Kutšerena uudisteagentuurile Interfax.

Vastuseks küsimusele, kas Snowden on eneseisolatsioonis Moskvas või kusagil mujal, ütles advokaat: «Ta elab Venemaal.»

Kutšerena sõnul tunneb tema klient end isolatsioonis mugavalt. «Tal ei ole vaja sellega harjuda, sest ta on juba kaua kodunt töötanud.»

Arvutitehnoloogia- ja IT-julgeoleku spetsialistina töötab Snowden ühe selles valdkonnas tegutseva Vene firma heaks, märkis advokaat.

«Loomulikult teeb ta kaugtööd,» täpsustas Kutšerena.

Snowden saabus Venemaale 2013. aasta suvel. Venemaa andis talle varjupaiga ja elamisloa, mida on sestsaadik mitu korda pikendatud. USA nõuab Venemaalt Snowdeni väljaandmist, et ta saaks kodumaal kohtu ette astuda. 

Snowden lekitas meediale suure hulga NSA saladokumente, mis kutsusid esile rahvusvahelise skandaali. Muu hulgas selgus, et NSA kuulas pealt 35 riigipea, sealhulgas Angela Merkeli telefonikõnesid.

Venemaale põgenenud Snowdeni kaitsjad peavad teda isikuandmete kaitse eest võitlejaks. USA seevastu süüdistab Snowdenit riikliku julgeoleku ohustamises.

Snowden avaldas mullu sügisel raamatu, milles ta põhjendab kümnete tuhandete USA saladokumentide lekitamise tagamaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles