Wuhan tõstis statistikat täpsustades koroonasurmade arvu 50 protsenti (2)

Copy
Maskikandjad Hiinas Wuhanis.
Maskikandjad Hiinas Wuhanis. Foto: NOEL CELIS/AFP

Hiina koroonaviiruse epideemia keskmes olnud Hubei provintsi pealinn Wuhan tõstis täna statistikat täpsustades Covid-19 surmade arvu ootamatult 50 protsendi võrra 3869ni, tunnistades, et paljud juhtumid jäid varem kajastamata või tehti seda vigaselt.

Uued andmed, mille linnavalitsus sotsiaalmeediasse postitades avaldas, tõstsid Wuhani koroonaohvrite arvu 1290 võrra.

Varasemad vead surmajuhtumite arvus olid Wuhani võimude sõnul tingitud ületöötanud tervishoiutöötajate eksimustest, kes teatasid surmajuhtumitest liiga hilja või valesti. Samuti toodi välja, et kodudes surnud inimeste puhul jäi mõnikord õige surmapõhjus märkimata.

Wuhani uued andmed tõstavad kogu Hiina koroonasurmade arvu ligi rohkem kui 30 protsendi võrra 4632ni. Tegemist on tunduvalt väiksema surmajuhtumite arvuga kui näiteks Itaalias või Hispaanias, kus riigi elanikkond on samas palju väiksem kui Hiinas.

Wuhani ja kogu Hiina võime oli juba varem kahtlustatud epideemia tegeliku ulatuse, seal hulgas ka ohvrite arvu osalises varjamises. Selline andmete muutmine annab neile kahtlustele kinnitust.

Teada on, et Wuhani võimud püüdsid haiguspuhangut selle algfaasis varjata, seejuures karistades arste, kes juba detsembris uuest viirusest rääkisid. 

Hiina on korduvalt kinnitanud, et pandeemiaks kasvanud viirusepuhang sai alguse Wuhani turult, kus müüdi toiduks eksootilisi metsloomi. Washington aga kahtlustab, et viirus võis alguse saada Wuhani laborist, kus uuriti nahkhiiri.

Suurbritannia välisminister Dominic Raab, kes asendab praegu Covid-19st taastuvat peaministrit Boris Johnsonit, ütles, et pärast ohvrite arvu suurenemist tuleb Hiinal vastata väga keerulistele küsimustele.

«Peame esitama raskeid küsimusi selle kohta, kuidas see (viirus) ringlema hakkas ja kuidas seda ei suudetud varem peatada,» sõnas Raab.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles Financial Timesile, et oleks naiivne arvata, et Hiina suutis pandeemiaga hästi toime tulla.

«Ilmselgelt on asju, mis juhtusid, aga mille kohta puuduvad meil teadmised,» ütles Macron.

Nii Hiina kui Venemaa mõistsid kriitika Pekingi suunas hukka. Venemaa president Vladimir Putin ütles, et tegemist on inimeste katsega Hiinat mustata.

Hiina riiklik tabloidleht Global Times ütles, et surmajuhtumite arvus korrektuuride tegemine oli vastutustundlik ja põhines faktidel.

«Viimasel ajal on väidetud, et võimud on surmajuhtumite arvu varjanud, ja osa lääneriike pole hoidnud end tagasi neid spekulatsioone võimendamast,» kirjutas leht juhtkirjas. «Loodetavasti suudab andmete korrigeerimine kõik vaidlused lõpetada.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles