Kosmoselaeva meeskond maandus tundmatuseni muutunud Maal

Copy
USA astronaut Jessica Meir pärast naasmist 17. aprillil Maale.
USA astronaut Jessica Meir pärast naasmist 17. aprillil Maale. Foto: AP / Scanpix

Kosmoselaev Sojuz MS-15, mille pardal olid ameeriklased Andrew Morgan ja Jessica Meir ning venelane Oleg Skripotška, naasis täna edukalt rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS) Maale, ent meeskonnaliikmed kardavad, et pandeemia tõttu hakkavad nad end Maal rohkem isoleerituna tundma kui kosmoses.

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos teatel maandus kosmoselaev Kasahstanis. Kuna riigis on koroonaviiruse pandeemia tõttu kuulutatud välja eriolukord, pole kindel, kas kosmoselaeva meeskonnal õnnestub kohe koju lennata.

Enne koroonaviiruse pandeemiat Maalt lahkunuid ootas siia naasmisel ees muutunud maailm. 

«On üsna sürreaalne näha neid sündmusi Maal lahti rullumas,» ütles Jessica Meir, kes lahkus ISSi mullu septembris. «Siit, kosmosest, paistab Maa täpselt sama lummav nagu alati, seega on raske uskuda kõiki neid muutusi, mis on meie lahkumisest saadik aset leidnud.»

Maale naasnud meeskonnaliikmed peavad olema nüüd tavapärasemast ettevaatlikumad.

«Saab olema keeruline mitte kallistada perekonnaliikmeid ja sõpru pärast seda, kui olen olnud siin üleval seitse kuud,» ütles Meir videokõne vahendusel, kui viibis veel ISSis. «Ma arvan, et hakkan end Maal tundma rohkem isoleerituna kui siin. Oleme siin hõivatud imeliste eemärkide saavutamisega ja ma ei tunne end isoleerituna.»

Praegu on ISS-is venelased Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner ning Chris Cassidy USA kosmoseagentuurist NASA. Nad lendasid ISSi 9. aprillil ja nende tervist kontrolliti põhjalikult vältimaks, et nad koroonaviiruse endaga kosmosesse kaasa võtaksid. Enne Maalt lahkusimist viibisid nad poolteist kuud karantiinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles