Norra võtab kasutusele viiruse jälgimise rakenduse

Copy
Norra võtab kasutusele nutitelefonide rakenduse, millega jälgida koroonaviiruse levikut.
Norra võtab kasutusele nutitelefonide rakenduse, millega jälgida koroonaviiruse levikut. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Esimeste koroonaviiruse tõkestamiseks seatud piiranguid leevendavate riikide sekka kuuluv Norra võtab kasutusele nutitelefonide rakenduse, millega jälgida nakkuse kulgu.

Rakenduse nimega Smittestop ehk «peatage infektsioon» töötasid välja Norra arendajad, et pakkuda tuge tervishoiuametnikele selgema pildi saamiseks Covid-19 levikust ning öelda kasutajatele, kui need on olnud kontaktis viirusekandjaga.

«Selleks, et naasta tavapärasema elurütmi juurde ja hoida viirust kontrolli all, peame kõik tegema jõupingutusi ning kasutama seda rakendust,» ütles peaminister Erna Solberg eile pressikonverentsil. «Kui me ei suuda kontrollida (epideemiat), siis peame piirangud uuesti sisse seadma.»

Samas ei ole rakenduse kasutamine kohustuslik. Rakendus aga on tasuta kasutatav.

Rakendus teavitab kasutajaid kui nad satuvad lähikontakti ehk vähem kui kahe meetri kaugusele kellestki, kes on nakatunud koroonaviirusega. Nakatunud isik jäetakse samas tuvastamata.

Kasutaja liikumised registreeritakse geopositsioneeringuga, et võimudel oleks võimalik saada aimu piirangute leevendamise efektiivsusest ning otsustada, kas täiendavaid piiranguid läheb vaja.

Vaatamata murele privaatsusriive pärast, on andmete kogumine koondatud ühte kesksesse kohta, kuid kasutajad jäävad anonüümseks ning nendega seotud teave kustub automaatselt 30 päeva pärast.

Tervishoiuminister Bent Høie sõnul järgib rakendus Euroopa andmekaitsereegleid.

Samal ajal tõstab Norra Covid-19 proovide võtmist praeguselt 30 000 analüüsilt nädalas 100 000 proovile kuu lõpuks. 

Norra avab koolid 27. aprillist.

Eilse seisuga oli Norras tuvastatud 6566 koroonaviiruse nakkus- ja 130 surmajuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles