Tervishoiuminister: Saksamaal on viiruspuhang kontrolli all (2)

Copy
Saksamaa tervishoiuministeri Jens Spahni sõnul on viirusepuhang riigis kontrolli all.
Saksamaa tervishoiuministeri Jens Spahni sõnul on viirusepuhang riigis kontrolli all. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Saksamaal on uue koroonaviiruse levik tänu kuu aega kestnud liikumispiirangule taas kontrolli all, ütles tervishoiuminister Jens Spahn.

Piirangud inimeste kodus püsimiseks olid edukad, ütles Spahn Berliinis ajakirjanikele.

«Nakkusjuhtumite arv on langenud märkimisväärselt, eriti suhteline igapäevane näitaja. Viiruspuhang on täna taas kontrolli all,» sõnas minister ja lisas rõõmustava uudisena ka selle, et pandeemia ajal pole Saksa tervishoiusüsteem veel kordagi sattunud surve alla, millega ei suudetaks hakkama saada.

Alates 12. aprillist on Saksamaal Spahni sõnul olnud rohkem Covid-19st tervenenud inimesi kui aktiivseid haigusjuhtumeid.

Ekspertide sõnul aitas varajane ja laiaulatuslik testimine Saksamaal haiguspuhangut kontrolli all hoida. Tervishoiuministri sõnul on 83 miljoni elanikuga riigis tehtud 1,7 miljonit testi. Vajadusel võib igal nädalal teha kuni 700 000 testi.

Eile teatas liidukantsler Angela Merkel seniste piirangute mõningasest lõdvendamisest. Alates esmaspäevast võivad väiksemad kauplused uksed avada, osa kooliõpilasi saab õppeasutustesse naasta alates 4. maist.

Suurte avalike ürituste keeld jääb jõusse 31. augustini, et vältida viiruse võimalikku massilist ülekandumist. 

Ülejäänud piirangud jäävad kehtima, seetõttu ei või endiselt avalikes kohtades koos viibida rohkem kui kaks inimest.

Osa piirangute lõdvendamist toetab ka Robert Kochi Instituudi eilne teade, et Saksamaal on nakatumiskordaja langenud 0,7-le. See tähendab, et iga uude koroonaviirusse nakatunu nakatab keskmiselt vähem kui üht inimest.

Kuigi praegu on nakatumiskordaja 0,7, siis ka vaid väikene kasv võib esitada tõsise väljakutse Saksamaa tervishoiusüsteemile.

Kantsler Angela Merkel hoiatas sel nädalal, et kui nakatumiskordaja tõuseks 1ni, peaks tervishoiusüsteem vastu kuni oktoobrini. Kui arv tõuseks 1,3ni, saavutaks tervishoiusüsteem oma piiri juba juuniks. Seetõttu rõhutas Merkel vajadust piiranguid väga ettevaatlikult lõdvendada.

Ühtlasi teatas tervishoiuminister Spahn täna, et Saksamaa ettevõtted asuvad alates augustist tootma kümneid miljoneid näomaske nädalas. Nende seas saab olema kümme miljonit FFP2 standardiga maski ja 40 miljonit kirurgilist maski.

«Me saime sõlmida lepingud umbes 50 ettevõttega, mis tahavad toota 10 miljonit FFP2 standardiga maski ning 40 miljonit kirurgilist maski alates augustist,» ütles Spahn.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles