FOTOD Tšornobõli metsapõlengute suits mattis Kiievi enda alla

Copy
Suitsu mattunud Kiiev täna hommikul.
Suitsu mattunud Kiiev täna hommikul. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Ukraina pealinna Kiievit kattis täna tihe suitsupilv, mille põhjuseks Tšornobõli tuumakatastroofi alal lõõmavad metsapõlengud.

Kibe suits halvendas nähtavust kõikjal ligi kolme miljoni elanikuga linnas ja suitsulõhna võis tunda isegi siseruumides. 

Suits jõudis Kiievisse ligikaudu 130 kilomeetri kauguselt Tšornobõli tuumakatastroofi alalt, kus juba mitmendat nädalat lõõmavad metsapõlengud.

Ametnike kinnitusel ei ole radiatsioonitase Kiievis tõusnud ja inimeste tervisele ohtu ei ole.

Suitsu mattunud Kiiev täna hommikul.
Suitsu mattunud Kiiev täna hommikul. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

«Kiievis jälgitakse sinna põlengute tõttu jõudnud suitsu ja õhusaaste taset, aga radiatsiooni pole tuvastatud,» ütles Kiievi linnapea Vitali Klõtško videoavalduses.

Samas ärgitasid võimud inimesi siiski välja mitte minema ja palusid aknad suletuna hoida. Paljud inimesed ütlesid uudisteagentuuri UNIAN teatel, et neil oli täna öösel õhusaaste tõttu raske magada.

Suitsu mattunud Kiiev täna hommikul.
Suitsu mattunud Kiiev täna hommikul. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Teisipäeval teatasid võimud, et põlengud Tšornobõli tuumakatastroofi alal on tänu tugevale vihmasajule suuresti kontrolli alla saadud. Eile aga puhkesid põlengud uuesti ja täna võitlevad leekidega taas tuhanded tuletõrjujad, kellel on abiks kaks lennukit ja kolm helikopterit.

Metsapõlengute alalt Kiievisse jõudnud suits muutis linna AQI inteksi järgi maailma teiseks kõige saastatuma õhuga linnaks. Täna oli Kiievis õhukvaliteedi indeks 163, eile õhtul rekordilised 380, kuigi muidu on see 50. Kõige saastatum on õhk täna Hiinas Chongqingis.

Aprilli alguses puhkenud põlengud Tšornobõli eraldustsoonis Volodõmõrivka, Oktjabrske ja Ragivka külade lähedal tõstsid piirkonnas radiatsioonitaset.

«On halbu uudiseid – põlengu keskmes on radiatsioon normist kõrgemal,» kirjutas Ukraina keskkonnaameti juht Egor Firsov Facebooki postituses, kuhu lisas juurde ka video Geigeri loenduri ehk ioniseeriva kiirguse mõõtmiseks mõeldud detektori näidust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles