Jaapan maksab igale elanikule sularahas üle 800 euro (1)

Copy
Jaapani peaminister Shinzo Abe teatas täna majandusabi pakkumisest kõikidele riigi alalistele elanikele.
Jaapani peaminister Shinzo Abe teatas täna majandusabi pakkumisest kõikidele riigi alalistele elanikele. Foto: Pool/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Jaapan kavatseb maksta igale alalisele elanikule 100 000 jeeni ehk 854 euro ulatuses kriisiabi toetust, ütles reedel peaminister Shinzō Abe. 

«Tegutseme kiiresti, et sularaha inimesteni viia,» ütles Abe videosilla vahendusel ajakirjanikele, kui selgitas otsust laiendada eriolukorda üle kogu riigi.

Algne plaan oli pakkuda majapidamistele kolm korda suuremat summat, kuid see plaan lükati tagasi ning Abe vabandas segaduse tekitamise eest.

Jaapanis on võrreldes Euroopa ja USAga tuvastatud võrdlemisi vähe koroonaviiruse juhtumeid, ent hiljutine hüpe Tokyos, kus reedel registreeriti 201 uut nakkusjuhtu, on pannud võimud muret tundma.

Abe kehtestas esmalt eriolukorra seitsmes prefektuuris, kaasa arvatud pealinnas Tokyos, kuid laiendas seda eile kogu riigile.

Abe sõnul on erimeede võetud tarvitusele eesmärgiga piirata siseriiklikku reisimist nn kuldse nädala pühadeperioodi tõttu, mil suur osa riigist haruldaselt pikka puhkuseperioodi ära kasutades reisib. Kuldne nädal kestab aprilli lõpust mai alguseni.

Surve eriolukorra väljakuulutamiseks kasvas peale seda, kui Tokyo teatas mitu päeva järjest rekordarvust nakatunutest.

Meetmed võimaldavad kohalikel kuberneridel sulgeda avalikke asutusi, nagu koolid, millest paljud on juba suletud ning meditsiinilistel eesmärkidel vajadusel rekvireerida eraomandit.

Eriolukorra väljakuulutamine võimaldab kohalikel kuberneridel teha inimestele ettekirjutusi koju jäämiseks, kuid selle jõustamiseks karistusi rakendada ei tohi. Tegemist on seeläbi leebemate piirangutega kui paljudes teistes riikides. 

Eriolukorra võimaliku jätkumise üle otsustavad võimud 6. mail, ütles peaminister.

«Kui me suudame kõik hoiduda väljas käimisest, võime me drastiliselt vähendada patsientide arvu kahe nädalaga. Tulevik sõltub meie käitumisest,» ütles Abe, lisades, et tema eesmärki vähendada sotsiaalseid kontakte vähemalt 70 protsendi võrra ei ole täidetud.

Jaapani majandus oli langustrendis juba enne koroonakriisi, vähenedes mullu viimasel veerandil 1,8 protsendi võrra.

Sestsaadik on sisuliselt peatunud turismisektor, kus kadu on 90 protsenti, tööstus ja kaubandus on samuti seiskunud. Samuti sundis viirus Tokyot majanduse turgutamiseks olulist rolli mängida võinud olümpiamänge järgmisesse suvesse edasi lükkama.

Märtsis teatas Abe umbes triljoni euro suuruse kriisiabipaketi eraldamisest, millega toetatakse töökohti ning meditsiinisektorit.

Jaapani kaks erakorralise meditsiini ühingut esinesid sel nädalal ühisavaldusega, milles hoiatasid Jaapani erakorralise meditsiini süsteemi kokkuvarisemise eest, kuna haiglatel on juba raskusi nende haigete ravimisega, kes ei ole nakatunud koroonaviirusesse.

Jaapanis on tänase seisuga koroonaviirusse nakatunud 9231 ja surnud 190 inimest.

Esimene nakatunu leiti Jaapanis jaanuari keskpaigas ning riiki kritiseeriti koroonaviirusepuhangu all kannatanud kruiisilaeva Diamond Princessiga tegelemise pärast, kus laeva karantiinis hoidmine lõppes enam kui 700 inimese nakatumise ja 11 surmajuhtumiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles