Merkel ei kavatse presidenti välja vahetada

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa president Christian Wulff.
Saksa president Christian Wulff. Foto: SCANPIX

Angela Merkeli esindaja kinnitusel ei kavatse Saksa liidukantsler vaatamata meedia ja opositsiooni kriitikale skandaali sattunud president Christian Wulffi välja vahetada.

«Ta (Merkel - toim) ei näe põhjust arutada presidendi mantlipärija küsimust,» ütles Merkeli esindaja Steffen Seibert ajalehe Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid (SPD) on leidnud, et Wulffi tagasiastumise korral tuleks korraldada uued parlamendivalimised.

«Kui Wulff tagasi astub, peaksid toimuma uued valimised. Wulffi juhtum on Merkeli juhtum,» põhjendas SPD peasekretär Andrea Nahles väljaandele Bild, mis presidendi laenuskandaali detsembris avalikustas.

Nahlesi sõnul ei aktsepteeri SPD seda, et Wulff iga hinna eest presidendiametist kinni hoiab. «See käitumine ei ole aktsepteeritav,» ütles Nahles. «Mul on tõsiseid kahlusi, kas ta (Wulff - toim) selle juhtumi üle elab.»

Wulff sattus kriitikatule alla möödunud aasta lõpus, kui selgus, et ta võttis Baden-Württembergis asuvast BW Bankist madala intressiga laenu ning varjas selle detaile. Olles ise 2008. aastal Alam-Saksi liidumaa valitsusjuht, laenas ta oma ärisõbra Egon Geerkensi naiselt koduostuks raha, mille hiljem asendas madalaintressilise pangalaenuga.

Kuigi riigiprokuratuur ei leidnud kriminaalrikkumise kohta tõendeid ja lõpetas laenuafääri uurimise, on surve presidendile aina kasvanud. Õli lisasid tulle ka meedias ilmunud teated selle kohta, et president ähvardas ajalehetoimetusi teema avalikustamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles