Soome tervishoiuvõimud ei anna soovitust kanda avalikus kohas maske (2)

Copy
Naine ja laps kannavad Soomes Vaasas sisseoste tehes kaitsemaski.
Naine ja laps kannavad Soomes Vaasas sisseoste tehes kaitsemaski. Foto: AFP / Scanpix

Soome terviseamet ja tervishoiuministeerium teatasid laupäeval ühisavalduses, et ei anna korraldust ega üldist soovitust kanda avalikus kohas liikudes kaitsemaske.

«See ühine seisukoht on vajalik avalikkusele teada anda, kuna viimastel päevadel on eriti massiteabekanalites ja sotsiaalmeedias seda arutatud,» öeldi avalduses.

Veel sel teisipäeval ütles terviseameti juhataja Markku Tervahauta, et ta soovitab kangast näomaskide kasutamist avalikes kohtades. Ta ütles ajalehele Helsingin Sanomat antud intervjuus, et ka sümptomiteta inimene peaks kandma maski teiste kaitsmiseks.

Terviseamet ja tervishoiuministeerium ütlesid ühisavalduses, et ulatuslik kaitsemaskide kandmine võib tekitada muu hulgas eksliku turvatunde.

«Isetehtud maskides võib vale kangamaterjal nõrgendada kopsude tervist, kui näiteks mikrokiud, tolm või kangaosakesed satuvad hingamisteedesse,» lisati avalduses.

Vale materjalivalik võib ka suurendada hingamisprobleeme ja halvimal juhul suurendada astmahoo võimalust.

Ühisavalduses rõhutatakse samas, et tervishoiutöötajate õige isikukaitsevahendite kasutamine on äärmiselt tähtis hooldatavate kaitsmiseks.

Soome terviseamet ja tervishoiuministeerium lähtuvad Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ning Euroopa haiguste ennetuse ja kontrolli keskuse ECDC soovitustest, mille kohaselt ei ole sümptomiteta inimestel vajadust kanda avalikes kohtades kaitsemaski.

WHO ja ECDC ei võta aga seisukohta isevalmistatud kangamaskide suhtes. Inimesed võivad neid soovi korral kasutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles