Tšaadis leiti vangikongist surnuna 44 terrorikahtlusalust

Copy
Tšaadi sõdurid Boko Harami vastasest koalitsioonist Nigeeria kirdeosas Damaskis 24. märts 2015.
Tšaadi sõdurid Boko Harami vastasest koalitsioonist Nigeeria kirdeosas Damaskis 24. märts 2015. Foto: Reuters / Scanpix

Tšaadis leiti islamiäärmusliku rühmituse Boko Haram arvatavad 44 liiget vangikongist surnuna, ütles laupäeval Tšaadi peaprokurör Youssouf Tom. 

Hiljuti pidas Tšaadi armee kinni 58 arvatavat Boko Harami liiget operatsiooni käigus Tšaadi järve regioonis. 

«Pärast lahinguid Tšaadi järve lähistel võeti vangi 58 Boko Harami liiget ning nad saadeti juurdluse raames N'djamenasse,» ütles prokurör. 

«Neljapäeva hommikul ütlesid vanglatöötajad, et 44 vangi leiti oma kongist surnuna,» lisas Tom, kelle sõnul külastas ta sündmuskohta ka isiklikult. 

«Me oleme matnud 40 surnukeha ja neli on saadetud kohtuekspertiisi lahkamiseks.»

Kohtueksperdid sõnasid, et nelja vangi organismist leiti südamerabandust põhjustava aine jääke ning märke tõsisest hapnikupuudusest. 

Ühe julgeolekuallika sõnul pandi 58 kahtlusalust ühte kongi ning neile ei antud kaks päeva mitte midagi süüa ega juua. 

Organisatsiooni Tšaadi Inimõiguste Kaitse Konventsioon (CTDDH) peasekretär Mahamat Nour Ahmed Ibedou esitas sarnased süüdistused. 

Vanglatöötajad «panid vangid väikesesse kongi ja keeldusid neile toidu ja joogi andmisest kolm päeva, sest neid süüdistati kuulumises Boko Harami,» ütles Ibedou AFP-le. «See, mis juhtus, on kohutav.»

Valitsus on selliseid väiteid eitanud. 

«Mingit väärkohtlemist ei olnud,» ütles Tšaadi justiitsminister Djimet Arabi AFP-le. 

«Nende kõhust leiti mürgist ainet. Kas see oli kollektiivne enesetapp või midagi muud? Me otsime veel vastuseid,» ütles ta. 

Üks vangidest toimetati neljapäeval haiglasse, kuid tema seisund on paranenud ja ta viidi ülejäänud 13 vangi juurde, kelle tervis on väga hea, lisas minister. 

Viimased lahingud Boko Harami vastu on nõudnud enam kui tuhande džihadisti elu, samuti on hukkunud 52 Tšaadi sõdurit, ütles Tšaadi armee pressiesindaja. Sõjaväeoperatsioon algas 31. märtsil ja kestis 8. aprillini. See järgnes rünnakule Tšaadi sõdurite vastu Bohoma piirkonnas, milles hukkus peaaegu sada sõjaväelast. Tegemist on Tšaadi armee ajaloo suurima kaotusega ühe päeva jooksul. 

Pärast seda teatas Tšaadi president Idriss Deby Itno, et riik ei võta osa sõjaväeoperatsioonidest väljaspool oma piire. Tšaad kuulub Boko Harami vastasesse koalitsiooni koos Nigeeria, Kameruni ja Nigeriga. 

Boko Haram, mis tähendab hausa keeles «Lääne haridus on kurjast», on Nigeeria valdavalt moslemitega asustatud põhjaosas terrorirünnakuid ja inimrööve korraldanud alates 2009. aastast. Nad on rünnanud nii kõrvalisi külasid, kirikuid ja koole kui ka sõjaväebaase. Rühmitus võitleb šariaadiseadustel põhineva riigi loomise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles