Sunday Times: Johnsoni saamatus raskendas koroonakriisi (1)

BNS
Copy
Näomaskis jalakäija möödub Londonis Boris Johnsonit kujutavast plakatist.
Näomaskis jalakäija möödub Londonis Boris Johnsonit kujutavast plakatist. Foto: Reuters / Scanpix

Peaminister Boris Johnsoni hooletus ja saamatu tegutsemine on raskendanud koroonakriisi Suurbritannias ja võib olla ka tuhandete surmajuhtumite kaudne põhjus, süüdistab ajaleht Sunday Times.

Lehe andmetel jättis Johnson vahele mitu kriisirühma COBRA nõupidamist, ei teinud välja soovitustest tellida kaitsevahendeid ega võtnud kuulda teadlaste hoiatusi.

Kriisi algetapil pühendus peaminister eraelule ja veetis pikki nädalalõppe maal.

Veebruaris tehtud vead võivad maksta tuhandete inimeste elu, kirjutab põline konservatiivide toetaja Times sedakorda Johnsoni tegevust karmilt kritiseerides.

Johnson osales COBRA koroonakriisikoosolekul esimest korda alles märtsi algul.

«Sõda ei saa pidada, kui peaministrit ei ole kohal. Boris ei juhatanud ühtki koosolekut. Ta veetis aega maal. Nädalalõppudel ta ei töötanud,» räägib üks ajalehe tundmatuks jäänud allikas.

Meditsiiniajakiri Lancet avaldas jaanuaris tõsise hoiatuse koroonaviiruse ohtude kohta. Kirjutati, et uus koroonaviirus võib kujuneda sama tapvaks kui 1918. aasta Hispaania gripp, mis nõudis 50 miljoni inimese elu.

Briti valitsuse kriisirühm tuli kokku ja arutas olukorda lühidalt, kuid ilma peaministrita.

Johnson käis tervitamas Hiina uue aasta vastuvõtjaid ja tervishoiuminister Matt Hancock hindas pandeemiaohu madalaks. Johnsoni peatähelepanu oli sel ajal Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumisel.

Veebruari teisel nädalal vallandas Johnson viis ministrit ning soovis brittidele lootust ja rahu. Seejärel ei nähtud teda avalikkuse ees ligi kaks nädalat, ta sõitis elukaaslase Carrie Symondsiga maale. Peaminister viimistles lahutust endisest abikaasast Marina Wheelerist ja valmistus teatama, et Symonds ootab last.

Valitsuse juhtimine jäi teisele kohale ja ajalehe väitel hilines seetõttu erimeetmete väljatöötamine, testimisvõimekuse suurendamine ja kaitsevarustuse tellimine.

Samal ajal levis viirus Suurbritannias jõudsalt.

Lõpuks nakatus ka Johnson ise, sattus haiglasse ja intensiivravile. Nüüdseks on peaminister haiglast välja kirjutatud, aga tööle ta veel naasnud ei ole.

Ühendkuningriigis on tuvastatud üle 114 000 koroonaviirusse nakatumise, surnud on üle 15 000 inimese, nende hulgas 50 arsti ja muud tervishoiutöötajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles