PÕHJALA VAADE ⟩ Mainekriisiga võitleval Rootsil on Soomelt õppida (5)

Triin Oppi
Copy
Ilus ilm on viinud rootslased rohkem välja liikuma ning paljud välikohvikud ja -restoranid kihavad klientidest.
Ilus ilm on viinud rootslased rohkem välja liikuma ning paljud välikohvikud ja -restoranid kihavad klientidest. Foto: FREDRIK SANDBERG/AFP/Scanpix

Kui eelmisel nädalal hakkas Taani ettevaatlikult koroonapiiranguid leevendama, siis Norra hakkab riiki samm-sammult avama sel nädalal. Kui sellega ei kaasne uut nakatumiste puhangut, võib surmajuhtumite ja haiglaravi vajanud inimeste arvu arvesse võttes pidada Norrat koroonamaratoni esimese vahefiniši edulooks Põhjamaades.

Samas ei jäta koroona puutumata naftariigigi majandust ning Norra torkab Põhjamaade võrdluses silma hüppelise töötuse kasvuga – viimastel nädalatel on portaali Arbetsliv i Norden andmetel Norras lisandunud 270 000 töötut.

Teistest Põhjamaadest vähem riiki lukku pannud Rootsit ei säästa teistsugune valik ei töötuse kasvust ega tumedates toonides majandusprognoosidest. Rootsi rahandusministeeriumi optimistlik prognoos pakub selleks aastaks sisemajanduse kogutoodangu neljaprotsendist langust, kui aga kriis jääb venima, võib kukkumine olla suisa kümme protsenti. Optimistlik prognoos pakub Rootsile üheksaprotsendist töötust sel aastal, aga välistada ei saa ka 13 protsenti.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles