Saksamaa plaanib osta Boeingu ja Airbusi hävituslennukeid

Copy
Saksa õhujõudude hävituslennuk Eurofighter.
Saksa õhujõudude hävituslennuk Eurofighter. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa kinnitas esmaspäeval, et plaanib oma vananeva Tornado hävituslennukite lennupargi vahetada välja nii Airbusi kui Boeingu sõjalennukite vastu.

Berliin tahab sõjalennukite ostul tasakaalustada oma Euroopa ja Ameerika liitlassuhteid, kuid otsus osta USA lennukeid on vihastanud osa poliitikuid, kelle sõnul jääb sel vajaka läbipaistvusest.

Ametlik hankeotsus saadetakse lähipäevil parlamendi kaitsekomiteele, ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Arne Collatz-Johannsen.

Vähem kui kolmandik uutest lennukitest on Ameerika omad ja enamuse moodustab Euroopa toodang, lisas ta.

Plaanidega kursis allikas ütles, et kaitseministeerium plaanib osta umbes 90 Airbusi Eurofighterit ja 45 Boeing F-18 hävitajat.

Tasakaalustamist peetakse oluliseks, kuna isegi pärast Tornadode erru saatmist peab Berliin säilitama oma õhuväe võimekuse kanda USA tuumarelvi, seda vastavalt NATO ees võetud kohustustele.

Kõneisiku sõnul informeeris kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer oma USA ametivenda Mark Esperist plaanist nädalavahetusel.

Väljaanne Der Spiegel kirjutas hiljuti viitega Saksa riigikontrolöride raportile, et 1970. aastatest pärinevad Tornadod on ajale jalgu jäänud ja neid kimbutavad aina enam tehnilised probleemid.

Kramp-Karrenbaueri otsus teavitada USA-d enne lõplikku hankeotsust, mida on oodata 2021. aastal, vihastas aga sotsiaaldemokraatidest koalitsioonipartnereid.

«Midagi pole meile mingilgi määral läbipaistvaks tehtud,» ütles kaitsekomitee juht Wolfgang Hellmich päevalehele Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles