Saudi Araabias hukati mullu rekordarv inimesi

Copy
Kreeka šiiamoslemi kogukond 2016. aastal hoidmas käes plakateid šiiavaimuliku ja aktivisti Nimr al-Nimri piltidega. Mees hukati Saudi Araabias.
Kreeka šiiamoslemi kogukond 2016. aastal hoidmas käes plakateid šiiavaimuliku ja aktivisti Nimr al-Nimri piltidega. Mees hukati Saudi Araabias. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Scanpix

Saudi Araabias hukati eelmisel aastal 184 inimest, mis on kuningriigis rekordarv, teatas inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Iraagis hukati eelmisel aastal sada inimest, mida on poole võrra rohkem kui tunamullu. Hukkamiste arvult on maailmas teisel kohal Iraan, kus mullu hukati 251 inimest.

Kogu maailmas aga oli hukkamiste arv neljandat järjestikust aastat langustrendis. Kokku hukati mullu 657 inimest, mida on viie protsendi võrra vähem kui 2018. aastal.

Inimõigusorganisatsiooni andmetes ei kajastu hukkamised Hiinas, sest tegemist on sealse riigisaladusega. Arvatakse, et Hiinas võib hukatuid olla tuhandeid.

Amnesty International rõhutab, et ka mitmed teised riigid, näiteks Iraan, Põhja-Korea ja Vietnam võivad varjata surmanuhtluste tõelist arvu.

«Surmanuhtlus on vastumeelne ja ebainimlik karistus, ja pole tõendeid selle kohta, et see aitaks kuritegevust ära hoida paremini kui hirm vanglakaristuse ees. Valdav osa riikidest on seda mõistnud ja on julgustav näha, et kogu maailmas on elluviidud surmanuhtluste arv languses,» ütles Amnesty Internationali teadur Clare Algar.

Ta lisas, et Saudi Araabia varasemast suurem hulk hukkamisi on murettekitav areng. Mullu hukati kuningriigis 178 meest ja kuus naist. 2018. aastal oli hukatuid kokku 149.

Peamiselt hukati Saudi Araabias narkokuritegudega vahele jäänud kurjategijaid, aga ka mõrtsukaid. Samas rõhutab Amnesty International, et üha rohkem võib näha, et kuningriik kasutab surmanuhtlust poliitilise relvana šiiamoslemitest dissidentide vastu.

Mullu aprillis toimus Saudi Araabias massihukkamine, mille käigus jättis elu 37 inimest. Neist 32 olid mõistetud süüdi terrorismis, ent Amnesty Internationali info kohaselt mõisteti inimesed süüdi pärast piinamise käigus saadud ülestunnistusi.

Organisatsiooni sõnul on murettekitav seegi, et Iraagis kasvas surmanuhtluste arv sajani, kuigi 2018. aastal hukati 52 inimest. Surmanuhtluste arvu kasvu taga on peamiselt äärmusrühmituse ISIS liikmete karistamine.

Lõuna-Sudaanis hukkasid võimud mullu vähemalt 11 inimest. Tegemist on suurima arvuga alates riigi iseseisvumisest 2011. aastal. 

Jeemenis hukati mullu seitse inimest, tunamullu oli see arv neli. 

Kogu maailmas aitas surmanuhtluste koguarvu langetada asjaolu, et Egiptuses, Jaapanis ja Singapuris langes surmanuhtluste arv märkimisväärselt. Mitte ühtegi hukkamist ei viidud ellu Afganistanis, Taiwanis ja Tais. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles