Briti parlamendi alamkoda naaseb tööle virtuaalselt

Copy
Briti parlamendi alamkoda 18. märtsi istungil.
Briti parlamendi alamkoda 18. märtsi istungil. Foto: AFP / Scanpix

Briti parlamendi alamkoda naaseb teisipäeval virtuaalselt tööle, et tegeleda koroonaviiruse kriisiga, mis on riigis nõudnud üle 16 500 inimese elu.

Briti seadusandjad ja suurem osa parlamendi töötajatest saadeti märtsi lõpus pärast üleriigilise karantiini kehtestamist koju. Et kriitika valitsuse suunal seoses kriisi haldamisega on kasvanud, asuvad rahvasaadikud taas tööle.

Alamkoja spiiker Lindsay Hoyle plaanib istuda pea täiesti tühja saali ees, kus on ruumi tehtud maksimaalselt 50 seadusandjale 650-st. Teised parlamendisaadikud saavad küsimusi esitada läbi videokonverentsiprogrammi Zoom, mis on parlamendisaalis suurtel ekraanidel kuvatud.

Hoyle tunnistas, et uuendusega kaasnevad ilmselt mõningad raskused, kuid ta manitses rahvasaadikuid parlamenti mitte kohale tulema.

«Ma ei taha, et liikmed või alamkoja personal end ohtu seaks,» ütles Hoyle.

Väike rühm seadusandjaid kohtub teisipäeval ka näost näkku, et uus digitaalne asjaajamine heaks kiita.

Esimene suurem katsumus virtuaalparlamendile tuleb kolmapäeval iganädalasel peaministri aruandeistungil. Koroonaviirusest taastuvat peaminister Boris Johnsonit asendab seal välisminister Dominic Raab.

Virtuaalne asjaajamine vähendab tõenäoliselt parlamendi spontaansust ja sageli lärmakat atmosfääri. Alamkoja liider konservatiiv Jacob Rees-Mogg nentis, et digiparlament pole ideaalne, kuid sellega tuleb leppida.

Ta märkis, et asjad on olnud hullemad.

«1349. aastal ei lubanud must surm parlamendil koguneda,» kirjutas Rees-Mogg. «Täna saame me toimida paremini tänu tehnoloogiale, spiikrile ja meelekindlusele oma demokraatiat töös hoida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles