Soome uurib viiruse levikut reovett analüüsides

Copy
Riigid mitmel pool maailmas kavatsevad viiruse levikut tuvastada reovett uurides.
Riigid mitmel pool maailmas kavatsevad viiruse levikut tuvastada reovett uurides. Foto: Caro / Oberhaeuser / Scanpix

Soome terviseamet (THL) alustas proovide võtmist, et selgitada, kas reovees võib olla koroonaviirust. Proove võetakse koostöös Tampere ülikooliga erinevatest veepuhastusjaamadest kas korra kuus või korra nädalas. 

THLi andmetel on Hollandi, USA ja Austraalia uurimused näidanud, et puhastamata reoveest on võimalik mõõta koroonaviiruse genotüüpi. Uurimus täiendab antikehade testidest ja tegelikest koroonatestidest saadavat arusaama viiruse esinemise kohta ühiskonnas ning võimaldab hinnata muutusi elanikkonna hulgas.

«Seal, kus tavaline koroonaviiruse test ütleb, kas inimene on nakatunud koroonaviirusesse, näitab reovee uurimine, kui palju on viirust eri piirkondade elanikel,» ütles THLi teadlane Tarja Pitkänen.

THL soovib mai algusest uurida reovett reaalajas. Reaalajas jälgitakse reovees ka poliomüeliidi ja teiste enteroviiruste esinemist. Sama meetodit kasutatakse ka narkootikumide tarvitamise uurimiseks. «Kui uurimust tehakse regulaarselt, võib saada väga täpset infot muutuste kohta narkotrendides. Sama meetodit on kasutatud ka varem viiruste esinemise uurimiseks,» ütles THLi toksikoloogia osakonna juhataja Teemu Gunnar.

Soome terviseameti andmetel ei kujuta koroonaviirus joogiveele ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles