Hispaanias tabati üks Euroopa tagaotsitumaid islamiäärmuslasi (1)

Copy
Abdel Bary vahistamine.
Abdel Bary vahistamine. Foto: Kuvatõmmis videost

Hispaania politsei vahistas Lõuna-Hispaanias Euroopa ühe tagaotsituima islamiäärmuslase Abdel-Majed Abdel Bary.

Briti allikad kinnitasid mehe vahistamist paar tundi pärast Hispaania politsei poolt korraldatud terrorismivastast haarangut Almería linnas. Hispaania politsei andis esialgu teada, et vahistatud on egiptlane ja veel kaks võimalikku ekstremisti.

Londonist Maida Vale’ist pärit Baryl oli varem Ühendkuningriigi-Egiptuse topeltkodakondsus, kuid Briti kodakondsus võeti talt ISISe-sidemete tõttu ära. Kurikuulus terrorist hoidis viimastel aastatel madalat profiili.

Ühe allika teatel vahistati mees veidi pärast Alžeeriast Hispaaniasse saabumist, kuid neid andmeid ei ole ametlikult kinnitatud. Hispaania politsei avaldatud videos võis näha kolme kaetud näoga meest. Politsei avalduse kohaselt oli üks vahistatu Euroopa tagaotsitumaid ISISe liikmeid.

29-aastase äärmuslase isa on Adel Abdel Bari, kes mõisteti süüdi Keenias ja Tansaanias USA saatkondade vastu korraldatud pommirünnakutele kaasaaitamises. Rünnakutes hukkus 224 inimest. 2015. aastal mõisteti mees kokkuleppemenetluse korras USAs 25 aastaks vangi. 

Noorem Bary toetas ISISt avalikult aastatel 2013-2015. Süürias viibides poseeris ta piltidel ja videotel mahalõigatud peadega ning sarjas sotsiaalmeedias lääneriike. Toona arvati, et Bary võibki olla kurikuulus Džihaadi John, kes hukkas kaamera ees mitmeid lääneriikidest pärit pantvange.

Hiljem osutus Džihaadi Johniks hoopis Mohammed Emwazi. Bary tundis Emwazit ja tema lähikonda kuulunud nelja nn ISISe biitlit läbi Lääne-Londoni islamiäärmuslaste võrgustiku. Arvatakse, et Süürias ta teiste brittidest kõrilõikajatega koostööd ei teinud.

Abdel Bary.
Abdel Bary. Foto: twitter

Abdel Bary kadus aastateks ning kaua arvati, et ta on surnud. Briti politsei palus oma Türgi kolleegidel Bary üles leida, kuid türklased kaotasid ta silmist 2015. aasta lõpus. Spekuleeriti, et ta võis migrandina Kreeka kaudu Kesk-Euroopasse jõuda.

Baryl on väidetavalt hispaanlannast tüdruksõber, kellega ta hakkas internetis suhtlema 2017. aastal. Arvatavasti jätkas ta suhtlust erinevate varjunimede all ka edaspidi.

Londonis lühiajaliselt räpparina tegutsenuna tunti teda lavanimede Lyricist Jinn ja L Jinny all. Ta esines koos räpipundiga Black Triangle.

Radikaliseerumise järel ütles Bary lahti senisest elust ja sõpradest ning jättis maha pere ja viis õde-venda, et suunduda 2013. aasta juulis ISISe tugipunktiks olnud Raqqa linna. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles