INFOSÕDA ⟩ NYT: Hiina külvas USAs valeinfo levitamisega viirusepaanikat (1)

Copy
Ühes hiinlaste poolt võimendatud valesõnumis väideti, et president Donald Trump kavatseb sõjaväelased ja rahvuskaartlased karantiini jõustamiseks tänavatele saata.
Ühes hiinlaste poolt võimendatud valesõnumis väideti, et president Donald Trump kavatseb sõjaväelased ja rahvuskaartlased karantiini jõustamiseks tänavatele saata. Foto: ANDREW KELLY/Reuters/Scanpix

Märtsi keskel jõudsid miljonite ameeriklasteni hoiatavad sõnumid, mida paluti edasi saata. «Trumpi administratsioon kavatseb terve riigi lukku panna,» seisis seal.

Ühes sõnumis öeldi, et president Donald Trump teeb otsuse teatavaks niipea, kui sõdurid ja politseinikud on võimalike märatsejate takistamiseks valmis. Väideti, et info pärineb sisejulgeoleku ministeeriumi allikalt. «Ta (allikas) sai eile õhtul kõne, kus talle anti käsk asjad pakkida ja tänasteks korraldusteks valmis olla,» lisati sõnumis.

48 tunniga levitati sõnumeid sedavõrd palju, et Valge Maja riikliku julgeoleku nõukogu pidi sotsiaalmeedias selgitama, et tegu on valeinfoga.

Paanikalaine järel on USA luureametkonnad välja selgitanud, et sõnumite levitamisele aitasid kaasa Hiina agendid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles