Soome politsei pidas kinni rämpsmaske tarninud ärimehe (4)

Copy
Hiinast saabunud meditsiinivarustuse maha laadimine Finnairi lennukilt Helsingis. Äpardunud maskihange pani eelmisel kevadel Soomes pead veerema.
Hiinast saabunud meditsiinivarustuse maha laadimine Finnairi lennukilt Helsingis. Äpardunud maskihange pani eelmisel kevadel Soomes pead veerema. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / imago images / Scanpix

Soome keskkriminaalpolitsei võttis täna pealelõunal vahi alla miljonite eurode eest riigi võimudele kasutamiskõlbmatut kaitsevarustust müünud ärimehe Onni Sarmaste, teatas Yle.

Yle vestles Sarmastega veel täna kell 13, mil mees oli oma kodus Espoos, kui tund hiljem ta enam telefonile ei vastanud ning ringhäälingule teadaolevalt oli ta selleks ajaks vahi alla võetud.

Politsei pole Sarmaste vahistamist seni kinnitanud, kuid kanali andmeil toimetati ta käeraudades politseiautosse ja viidi kodust kaasa.

Enne Sarmaste vahistamist oli politsei otsinud läbi ärimehe kodu ning pärast tema minema toimetamist jäi edasi uurima maja ees seisnud luksusautosid.

Juba varem selgus, et keskkriminaalpolitsei on külmutanud Sarmaste kontol oleva raha, mis ta said Soome tarnekindluse ametilt (HVK) tehingu käigus, millega ta kohustus hankima Hiinast meditsiinitöötajatele kaitsemaske. Kokku küündib külmutatud summa 2,7 miljoni euroni.

Sarmaste tarnitud maskid osutusid haiglas kasutamiseks kõlbmatuks. Parasjagu püütakse välja selgitada, kas neid saab pruukide vanadekodudes ja sotsiaaltöös.

Veel paar päeva tagasi oli skandaali lahvatamise järel HVK ajutiseks juhiks saanud Janne Känkänen seisukohal, et need tuleb täielikult maha kanda. Muuhulgas põhjustas osa maske allergilisi reaktsioone, vahendas Helsingin Sanomat.

Soome keskkriminaalpolitsei algatas nädal tagasi uurimise HVK kaitsevarustuse hanke osas, kahtlustades raskekujulist pettust ja suures ulatuses rahapesu. Politsei pole avalikustanud, keda kuriteos kahtlustatakse.

Läinud reedel ütles Sarmaste, et teatud märgid viitavad, et teda peetakse kahtlusaluseks.

Ajakirja Seiska andmeil on lisaks Sarmaste kontol olevale rahale politsei huviorbiidis ka kaks luksusautot, Bentley ja Porsche, mille ta ostsi vahetult pärast tehingut HVKga. Seni pole politsei neid aga konfiskeerinud.

Läinud nädalal ütles keskkriminaalpolitsei kriminaalinspektor Tomi Taskila, et nende esmane ülesanne on saada tagasi need viis miljonit eurot, mis HVK kulutas äpardunud tehingule Sarmastega.

Kokku kulutas HVK kahtlastele tehingutele kümme miljonit eurot, tellides muuhulgas kaitsevahendeid ka ettevõtja Tiina Jylhä Eestis registreeritud firma kaudu, kuid seda kaupa pole Soome kätte saanud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles