HRW hoiatas tervishoiukriisi eest Kreeka põgenikelaagrites

Copy
Kranidi külas asuv hotell. 21.04.
Kranidi külas asuv hotell. 21.04. Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS/Scanpix Baltics

 Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) ärgitas kolmapäeval Kreeka valitsust rakendama meetmeid tervishoiukriisi ennetamiseks põgenikelaagrites. 

Kreekas asuvates laagrites valitseb ülerahvastatus, kehvad sanitaartingimused, vee ja elementaarsete tervishoiuteenuste puudus, kirjutas AFP. 

«Ajal, mil Kreeka valitsus teeb tööd viiruse leviku peatamiseks, on saartel asuvatest laagritest tehtud fotodel näha, et seal ei pea (valitsus) kinni minimaalsetest ennetus- ja kaitsemeetmetest COVID-19 vastu,» ütles HRW kriisi-  ja konfliktiuurija Belkis Wille. 

Laagrites kehtib karantiin juba mitmendat nädalat ja peaks püsima vähemalt kuni 10. maini. 

HRW uurija sõnul on piisav kätepesu ja sotsiaalne distantseerimine laagrites valitsevates tingimustes võimatu. Kahes Mandri-Kreekas asuvas laagris on juba tuvastatud nakkusjuhtumid, lisas ta. 

Inimõigusorganisatsioon hoiatab kriisi eest Kreeka Egeuse mere saarte põgenikelaagrites, kus varjupaika antakse umbes 35 000 inimesele. 

Kreeka võimud peavad HRW sõnul tuvastama kiirkorras riskirühma kuuluvad põgenikud nagu eakad, rasedad naised, erivajadustega inimesed ja saatjata alaealised ning pakkuma neile alternatiivset ja kättesaadavat majutust, sealjuures hotellides, samuti ligipääsu esmatarbevahenditele. 

Viirus on Kreekas nõudnud 121 inimese elu, nendest 60 on intensiivravil. 

Teisipäeval kehtestas Kreeka karantiini Kranidi külas asuvas hotellis, mis majutab migrante. Hotellis tuvastati uus koroonaviirus 148 migrandil. 

Kreeka rändeminister Notis Mitarachi ütles teisipäeval, et viis protsenti saartel asuvates laagrites elavatest migrantidest on alates jaanuarist mandrile toimetatud. Nädalavahetuseks toimetatakse prioriteetsuse alusel veel 2380 põgenikku mandril asuvatesse hotellidesse. 

HRW rõhutas ka, et olukorda raskendab ka EL-i solidaarsuse puudumine Kreeka suhtes ülerahvastatud laagritega toimetulemisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles