USA suurendab abi Gröönimaale seismaks vastu Hiina ja Venemaa mõjule

Copy
Gröönimaa Tasiilaqi linn.
Gröönimaa Tasiilaqi linn. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kavatseb teada anda diplomaatilise kohaloleku suurendamisest Gröönimaal ja uuest abipaketist saarele eesmärgiga seista vastu Hiina ja Venemaa kasvavale mõjule Arktikas.

Teadet on oodata neljapäeval, vähem kui aasta pärast seda, kui Trump sattus pilkamise alla, väljendades soovi osta Gröönimaa ära. Kuuldused USA kohaloleku suurendamisest Gröönimaal on juba pälvinud Taani kriitika.

USA ja Euroopa ametnikud ütlesid, et Washingtoni administratsioon teeb koos Gröönimaa valitsusega teatavaks USA rahvusvahelise arenguagentuuri esinduse avamise USA uues konsulaadis pealinnas Nuukis ning vähemalt 12 miljoni dollari eraldamise uuteks abiprojektideks.

USA suursaadik Taanis Carla Sands kirjutas sel nädalal väljaandes Altinget, et Washington võib pakkuda Gröönimaale «olulist majandusabi paketti» ning soovib olla «eelistatud partner Arktikas».

Sand süüdistas Venemaad «agressiivses käitumises ja Arktika suurenevas militariseerimises» ning Hiinat «kiskjalikes majandushuvides» Gröönimaal.

Selline sõnavõtt pälvis Taani karmi reageeringu.

«Nad on selgelt üle piiri läinud,» ütles Taani sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsust toetava Sotsialistliku Rahvapartei liige Carsten Hønge. Ta ütles, et Taani peaminister Metter Frederiksen peab koheselt tegutsema, et selgitada suhteid USA-ga.

«Me peame tõmbama jääkilbile joone,» ütles Hønge kolmapäeval Altingetile.

Ametnike sõnul hõlmab vähemalt 12,1 miljoni suurune uus USA abi Gröönimaale energia- ja turismisektori arendamist ning Hiina ja Venemaa mõju vähendamist.

Kui USA välisministeerium teavitas kongressi jaanuaris kavatsusest mõlema sammuga edasi minna, ütles ministeerium, et Washington peab Gröönimaad strateegiliselt tähtsaks, seda eriti ajal, mil Hiina ja Venemaa on aktiveerinud tegevust regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles