Guterres: koroonakriisist võib saada inimõiguskriis

Copy
Antonio Guterres.
Antonio Guterres. Foto: AP/Scanpix

Koroonapandeemia on humanitaarkriis, mis on kiiresti muutumas inimõiguskriisiks, hoiatas täna ÜRO peasekretär António Guterres.

Maailmaorganisatsiooni juht ütles videoläkituses, et on tekkinud diskrimineerimine COVID-19 vastaste teenuste osutamises ning «struktuurne ebavõrdsus, mis takistab nende kättesaadavust».

Pandeemia on toonud kaasa vihakõne hoogustumise, rünnakud kaitsetumatele ühiskonnagruppidele ja ohu, et karmid julgeolekumeetmed hakkavad ohustama rahvatervise samme.

Pead tõstavad «etnonatsionalism, populism, autoritarism ja inimõiguste vähikäik mõnes riigis, kus kriis annab ettekäände kasutada repressiivmeetmeid pandeemiaga mitte seotud eesmärkidel», hoiatas Guterres.

ÜRO juht ei nimetanud ühtki riiki, kuid rõhutas, et valitsused peavad tegutsema läbipaistvalt ja vastutustundlkult ning ajakirjandusvabadust, kodanikuühiskonna ja erasektori tegevusvabadus peab säilima.

Riikides kehtestatud kriisimeetmed, seal hulgas eriolukorrad peavad olema seaduslikud, proportsionaalsed, vajalikud ega tohi olla diskirmineerivad. Neil peab olema kindel eesmärk ja kestus.

«Sõnum on selge: inimesed ja nende õigused peavad olema esikohal ja keskmes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles