Belgia äärmuslased õhutavad viha politseinike ja arstide vastu

Postimees
Copy
Belgia politseinik rääkimas meditsiinitöötajatega.
Belgia politseinik rääkimas meditsiinitöötajatega. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Belgia julgeolekuagentuuride poolt avaldatud raportis hoiatakse vasak- ja paremäärmuslaste katsete eest koroonakriisi ühiskonna destabiliseerimiseks ära kasutada, vahendab Intelnews.

Belgia Riikliku Julgeolekuteenistuse (VSSE) ja Belgia sõjaväeluure (GISS) avaldatud raportis kirjeldati äärmuslaste katseid valeinfo levitamisel. Asutuste teatel püüavad rühmitused seeläbi sütitada vägivalda ja luua rahulolematust Belgia võimude poolt koroonaviiruse vastu kasutusele võetud meetmetega.

Hoiatati äärmuslaste poolt levitatava valeinfo ja alusetute vandenõuteooriate eest, millest osa pärineb võõrriikide luureasutustelt. Belglaste sõnul on valeinfo levitamise eesmärgiks ühiskonnagruppe üksteise vastu pöörata, õõnestada Belgia riiki ning levitada viha meditsiiniekspertide vastu.

Raporti kohaselt on üks kõige aktiivsemaid valeinfo levitajaid anarhistide veebileht Indymedia. Aprilli alguses ärgitati seal inimesi politseinikke ründama ja telekommunikatsioonitaristut saboteerima. Möödunud nädala lõpus panid huligaanid Pelti piirkonnas põlema mobiilimasti, politsei teatel on võimalik, et rünnaku taga olid vandenõuteoreetikud, kes väidavad, et 5G mastid on seotud koroonaviiruse levikuga.

Anarhistid soovitasid oma järgijatel kiiresti reageerida, et kasutada ära aega, mil õiguskaitseorganid on pandeemia tõttu tööga hõivatud.

Paremäärmuslikud grupid on VSSE/GISSi raporti kohaselt levitanud internetis muu hulgas rassistliku sisuga valeinformatsiooni.

Näiteks on end Flandria Rüütliteks kutsuv rühmitus levitanud vandenõuteooriat nagu oleks Covid-19 seotud gripivaktsiinidega. Teised grupid on väitnud, justkui oleks moslemiliidrite poolt antud islamiusklikele korraldus «uskmatutele näkku köhida». Mõned paremäärmuslased on väitnud, et valitsus ei tee kaitsevahendeid meelega kättesaadavaks, kuna nad soovivad rahvast hirmutada ning eakatest vabaneda.

Raport toob välja ka selle, kuidas mõned peamiselt paremäärmuslikud grupid on kritiseerinud lääneriikide toimetulekut koroonakriisiga ning ülistanud Venemaa valitsuse jõupingutusi. Üks taolist infot edastanud gruppidest kannab nime Squandra Europa, mille harud tegutsevad erinevates Euroopa riikides, kaasa arvatud Belgias.

Riigis on seni nakatunud 42 797 inimest, viiruse tagajärjel on surnud 6490. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles