FOTOD Poola rahvusparki laastab suur põleng

Copy

Ulatuslik maastikupõleng laastab Poola suurimat looduskaitseala Bibrza rahvusparki (Biebrzański Park Narodowy) ajal, mil maa on silmitsi rängima põuaga üle aegade.

Pärast seda, kui esimesed leegid pühapäeval levima hakkasid, on põlenguala laienenud 6000 hektarini, mis on kümme protsenti kogu pargist. Tegemist on ühe Euroopa paremini säilinud märgalaga, kus elavad põdrad, koprad, hundid ja eriomased linnuliigid.

«See on suur tragöödia. Tavaliselt on siin sel aastaajal kõik vee all. Ma rääkisin just tuletõrjujaga, kes ütles, et nad pole millegi sarnasega varem kokku puutunud,» ütles kohalik elanik Joanna Skrzypkowska AFP-le.

«Nad võitlevad tõesti kõvasti. Nad pole kolm ööd maganud, sest võitlesid leekidega, kuni abijõud kohale jõudsid,» ütles 56-aastane õpetaja, ökoloog ja talunik Wólka Piaseczna külast.

Keskkonnaministeerium peab tule peapõhjuseks ebaseaduslikku kulupõletamist, mida võimendas põud ning tugev tuul. 

Skrzypkowska sõnul soodustavad tule levikut ka kliimamuutused, lumeta talv ning kohalik veemajandus; õnneks aga ei ole põleng veel suurte metsadeni ulatunud ning pisut on näha selle vähenemist. 

Alates kolmapäevast on kohalikud tuletõrjujad, kes läksid algul leekide vastu jalgsi ja labidatega, saanud tuge naaberlinnadelt, abiks on ka lennukid ja helikopterid. 

President Andrzej Duda kutsus kolmapäeval inimesi mõistlikkusele vee kasutamisel ja kinnitas meediale, et «kui vihma ei tule, oleme me hädas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles