WHO: Euroopa hooldekodudes valitseb kujuteldamatu inimtragöödia

Copy
Itaalia hooldekodu pandeemia ajal.
Itaalia hooldekodu pandeemia ajal. Foto: Matteo Biatta/Sintesi/SIPA/Matteo Biatta/Sintesi/SIPA/Scanpix

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) kirjeldas neljapäeval olukorda Euroopa hooldekodudes «kujuteldamatu inimtragöödiana».

WHO Euroopa piirkonna direktor Hans Kluge nimetas seisu äärmiselt murettekitavaks, kinnitades pressikonverentsil, et mõnes riigis on koroonaohvritest pooled hooldekodude elanikud.

Näiteks 13. aprilli seisuga oli Iirimaa 444 surmajuhtumist 245 ehk 55,2 protsenti pikaajaliste hooldeasutustega seotud. 

Prantsusmaal oli 15. aprilli seisuga hooldeasutustega seotud 49,4 protsenti surmadest. 

Kluge sõnul osutab see vajadusele kohe ja kiirelt läbi mõelda, kuidas need asutused peavad edaspidi töötama. See tähendab pidevat jälgimist ja sõeluuringuid, tervishoiutöötajatega varustamist, eraldi osakondade loomist COVID-19 patsientidele juba enne, kui esimesed juhtumid on avastatud.

Kluge kinnitas, et isegi väga vanad, nõrgad ja mitme kroonilise haigusega patsiendid võivad paraneda, kui ravi on hästi korraldatud.

Ligi pooled maailma koroonaviiruse juhtumitest on registreeritud Euroopa regioonis, mis WHO jaoks ulatub Atlandi ookanist Vaikse ookeanini, sidudes nii erinevaid maid nagu Venemaa ja Andorra. 

Regioonis on teatatud enam kui 110 000 koroonasurma juhtumist. ÜRO agentuur väljendas muret nakkusjuhtumite tõusu pärast idapoolsetes riikides, eriti Venemaal, Türgis ja Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles